Минулого тижня, 25 червня, стартували офіційні та фактичні переговори про вступ України до Європейського Союзу. Ця дата стала саме тим днем, заради якого вся держава працювала довго й дуже наполегливо, акцентують у партії «Слуга Народу».

Процес перемовин

У «СН» пояснюють, що переговори про вступ України є переговорами у некласичному розумінні. Ці перемовини потрібні для того, щоб опрацювати всі сфери відносин між Україною та державами-членами ЄС, щоб максимально швидко адаптувати українське законодавство до законодавства ЄС та напрацювати й узгодити положення майбутнього договору про вступ України до Євросоюзу.

За різними сферами відносин між Україною та ЄС працюватимуть свої переговорні групи, до яких залучатимуть представників Офісу Президента, Кабінету міністрів та народних депутатів, зокрема й зі «Слуги Народу». Розпочався цей переговірний процес якраз 25 червня, коли в Люксембурзі пройшла перша міжурядова конференція між Україною та ЄС. Як говорять у «СН», наявність серед переговірників представників уряду, парламенту й ОП свідчить про спільну мобілізацію всієї держави навколо єдиної мети — вступу України до Євросоюзу.

Євроінтеграція

Президент України Володимир Зеленський підписав заявку на вступ у ЄС 28 лютого 2022 року — на п'ятий день повномасштабного російського вторгнення. І відтоді на шляху євроінтеграції Україна виборола кілька дипломатичних перемог: отримала статус кандидата на вступ, потім — рішення про відкриття переговорів, і зрештою розпочала безпосередні перемовини, нагадують у «Слузі Народу».

«Між цими кроками — тисячі зуст­річей та дзвінків. Умови, які Україна повністю виконала. Закони, які були ухвалені та запрацювали. А найголовніше — це рішучість нашого народу. (…) Коли на п'ятий день повномасштабної війни ми підписали заявку на вступ у Євросоюз, багато хто казав, що це не більше, ніж мрія. Але ми реалізували цю мрію. Ми вибили це, переконали, зняли кожен із сум­нівів, які були», — наголошує Президент Зеленський.

«За ці роки українцям часто казали «неможливо». І ми долали всі ці «неможливо вистояти», «неможливо реформуватись», «неможливо здобути під­тримку світу», «неможливо інтегруватись»… Нарешті «неможливо перемогти» — і цю останню межу ми теж подолаємо. Здійснення неможливого — це бренд України», — додає керівник Офісу глави держави Андрій Єрмак.

Президент Зеленський упевнений, що в підсумку наша держава неодмінно буде повноправним членом ЄС. Зараз же залишилося реалізувати технічну роботу.

Олена Шуляк, голова партії «Слуга Народу», нардеп: Президент Зеленський відкрив Україні шлях до ЄС

Олена Шуляк

Червень 2024 року, безперечно, ввійде в історію, оскільки саме минулого місяця команда України виборола дві надзвичайно важливі дипломатичні перемоги. Саміт миру в Швейцарії, на якому Президент Зеленський консо­лідував увесь цивілізований та демократичний світ навколо встановлення тривалого та справедливого миру в Україні. А тепер ми стали ще на крок ближче до відновлення історичної справедливості — членства в Євросоюзі.

У 2022 році, коли Володимир Зеленський підписував заявку на вступ до ЄС, мало хто вірив, що колись це взагалі зможе стати реальністю. Але мрія втілилася в життя.

Початок переговорів про вступ до Євросоюзу — це аж ніяк не даність чи подарунок. Україна виборола це право на полі бою, захищаючи спокій і безпеку Європи. Україна виборола це право, наближаючись до стандартів ЄС.

Це — тільки початок, а попереду — довгий і плідний процес. Уся команда України — Президент Володимир Зеленський, керівник його Офі­су Андрій Єрмак, Кабмін, Верховна Рада, наші депутати від партії «Слуга Народу», всі українці, кожен на своєму напрямку — сконцентруються на тому, щоб пройти цей шлях швидко, виконати необхідні реформи та втілити норми ЄС в українське законодавство швидше, ніж навіть це передбачають переговори. Я впевнена, що нам це вдасться. І вже в 2030 році ми гордо й офі­ційно зможемо сказати: Україна — це повноправна частина ЄС!

Ілля СМІРНОВ,
політичний аналітик