Головною темою робочої зустрічі 2 липня стало відновлення українських медіа, постраждалих за роки війни.

– Соціальні опитування показали, що 50% українців не довіряють Інтернету. В той же час 90% наших громадян вірять перевіреним даним у друкованих засобах інформації. Це найвища довіра до всіх медіа, які нині існують в Україні! Але… Ситуація складна! Сьогодні  20% редакцій газет втратили будівлі, обладнання, майно внаслідок окупації і бойових дій. 30% редакцій взагалі припинили свою діяльність, деякі — назавжди! 90 українських журналістів віддали життя або зникли безвісти, як і відомий вінницький журналіст Тарас Борисюк, доля якого поки що нам невідома. А хтось взагалі покинув професію, вважаючи її занадто небезпечною, – навела вражаючі факти Ліна Кущ.

Окремою темою цієї робочої зустрічі стала робота “Укрпошти”. Вінничани наголошували, що, наприклад, на весь Літинський район залишилось всього троє (!) листонош. Пошта перетворилась на комерційну структуру.

– Біда в тому, що нашу владу не цікавить, як нині працюють ЗМІ, які проблеми, яка допомога потрібна, – відзначила Наталя Таранюк, редакторка Іллінецької газети “Трудова слава”. – У влади свої відділи інформації, свої телеканали, а нас кинули на самовиживання.

– Це так! Як тільки рф захоплює якусь територію України, відразу починає працювати їхня пропаганда, яка досить тонко видає правдоподібні — а насправді фейкові! – новини. В цій ситуації противагою їхній брехні повинна стати добросовісна робота як друкованих медіа, які мають своїх передплатників, так і працівників “Укрпошти”. Основний зріз — це запити людей про питання безпеки під час війни, про місцеві новини, про діяльність місцевої влади, про фінансові питання, – наголосила Ліна Кущ.

Сьогодні Данія взяла шефство над Миколаївщиною, країни Балтії — над Житомирщиною, відновлюють Бучу та ін. З свого боку НСЖУ надає всі дані міжнародним партнерам, які можуть допомогти  українським медійникам. Днями ”Репортери без кордонів” заявили про створення  Фонду з підтримки незалежної української журналістики. Конкретно таке рішення прийнято на Берлінській конференції з відновлення України у червні-2024, щоб всі донори, інвестори могли об’єднатись в наданні такої допомоги.

У робочій зустрічі у Вінниці взяли участь військові  -  полковник ЗСУ Юрій Ігнат,  прес-офіцери Ілля Євлаш і Сергій Шевчук.

- Нам доводиться боротися не тільки із зовнішнім ворогом, але  й з внутрішнім, який діє на інформаційному фронті, - сказав Юрій Ігнат. - Журналісти повинні роз’яснювати українцям, що не варто вірити тим купам лайна, які вивалюються в соцмережах.

Ілля Євлаш, речник командування Повітряних Сил ЗСУ, подякував Спілці журналістів за подарований автомобіль, вкрай потрібний на найгарячішому напрямку у Соледарі.

- Міністерство культури та інформполітики України розробило дорожну карту відновлення медіа після скасування воєнного стану.

Незабаром НСЖУ організує у Києві Всеукраїнську нараду, де, зокрема,  розглянуть  питання співпраці з дирекцією “Укрпошти” і діяльність мережі Центрів журналістської солідарності (ЦЖС). Слідкуйте за сайтом НСЖУ, колеги, і приєднуйтесь до роботи наради! - завершила свій виступ Ліна Кущ.

Ірина ЗОНОВА