Вінничанин Юрій Січка отримав важке поранення під Бахмутом. Ворожий снаряд пробив його легеню та зупинився у серці. Щоб допомогти захисникові лікарі наважилися провести видалення уламків через судини руки. Подібний метод застосували вперше у світі.

Про це повідомляють у Національному інституті серцево-судинної хірургії імені М.М. Амосова.

У Дніпрі лікарі провели екстрену операцію, яка врятувала життя чоловіка. Проте залишалася небезпечна проблема – отвір у серцевій артерії, через який кров потрапляла в порожнину серця, що створювало серйозну загрозу. Враховуючи надвисокі ризики та складність необхідного втручання, Юрія доставили до Національного інституту серцево-судинної хірургії імені М.М. Амосова для подальшого лікування.

“Фахівцями Інституту Василем Лазоришинцем, Анатолієм Руденком, Сергієм Сало було прийнято спільне рішення про проведення унікальної операції без розрізу грудної клітки. Це стало можливим завдяки використанню внутрішньосудинного доступу через руку. До того ж даний метод не потребує загальної анестезії. Під час операції лікарі використали внутрішньо-коронарний ультразвуковий апарат, що дозволив бачити судину зсередини та точно встановити спеціальні стент-графти – металеві конструкції до 5 мм в діаметрі, які закрили пошкоджену зону артерії. За даними НІССХ імені М.М. Амосова це перший випадок у світі, коли подібну операцію було проведено саме таким чином”, – йдеться у повідомленні.

Після операції Юрій Січка почувається добре. Попереду курс відновлення