Останній тиждень перед Пасхою називається – Страсним в пам’ять хресної дороги Господа на Голгофу, де Його розіп’яли люди. Кожен день цього тижня називається-Великим. З четверга дається можливість оплакувати безневинно Страждучого, Поруганого і Розіп’ятого на хресті свого Спасителя – Сина Божого. Святі отці Церкви склали так богослужіння Страсного тижня, що в них відображаються усі страждання Христові.

– Велика П’ятниця – найтрагічніший день в історії людства: творіння розіп’яло свого Творця.- каже у проповіді у Спасо-Преображенському соборі митрополит Вінницький і Барський Симеон.- Але нам Церква дає можливість покаятись. Господь просив Отця простити усіх, бо не знають, що роблять. У Велику П’ятницю Церква відображає усі події Страстей Христових – взяття Спасителя у Гефсиманському саду, осудження Господа на суді у Пілата, страждання, розп’яття, зняття Його тіла з хреста. Святі отці пишуть, що це було неймовірно моторошне видовище, свідками якого були не тільки люди, воїни, апостоли, Божа Мати, але й ангели. Земля захиталась і померкло сонце, завіса у храмі розідралась, мерці вийшли з гробів… В усіх православних храмах у П’ятницю в обідню пору виноситься Плащаниця. Цього дня суворий піст. Не можна нічого їсти, доки не поцілували Плащаницю. Велика Субота – називається найтихішим днем в рокові – Господь у Гробі. Готуючи страви до Пасхи, треба подумки читати молитви-без зайвих слів. Цього дня Православна Церква згадує тілесне погребіння Іісуса Христа і зішестя Його у пекло.

Велика Субота відома Благодатним Вогнем, який вже 2000 років сходить на Гробі Господньому у Єрусалимі після молитви православного Патріарха. Якщо вогонь сходить, то це означає, що Господь посилає нам Свою благодать у поміч прожити ще один рік до наступної Пасхи.