У Києві на дев’ятій міжнародній виставці «Сучасні заклади освіти — 2018» у березні цього року державне Заболотненське вище професійне училище №31 ім. Д. К. Заболотного із Крижопільського району представило широку експозицію своєї навчально-виробничої та виховної діяльності і було нагороджене дипломом та срібною медаллю.

Цікавість відвідувачів міжнародної виставки викликала продукція власного виробництва — тверді сири «Пармезан», «Осетинський» (на основі віслюкового та козячого молока) і косметичного мила. Роботу навчального закладу високо оцінила Валентина Радкевич, директор Інституту профтехосвіти НАПН України.

Цей успіх на міжнародній виставці «Сучасні заклади освіти – 2018» став можливим завдяки наполегливій праці всього колективу училища на чолі з директором Василем Никифоровичем Романцовим.

– Ми започаткували і поширили французький досвід підготовки висококваліфікованих працівників сільського господарства. Виховуємо ініціативну молодь з навичками підприємницької діяльності, здатну орієнтуватися у сучасних ринкових відносинах, — відзначив Василь Романцов.

Заболотненське вище професійне училище №31 ім Данила Заболотного — одне з чотирьох училищ Вінницької області, які обрані Європейським фондом освіти для підтримки системи профосвіти в Україні в галузі сільського господарства. У рамках цього проекту училище тісно співпрацює з навчальними закладами Франції (Рессен та Кі-Франс).

– У Франції наші студенти забезпечені навчанням, проживанням, харчуванням за рахунок фонду. Мало того – за три місяці практики вони заробляють приблизно 1500 євро. Коли у дирекції Європейського фонду мене запитали, яка допомога потрібна нашому училищу, я попросив… — ні, не млин, не комбайн чи трактор! — а французькі букварі для першого класу! — продовжив Василь Романцов. — Тому що без мови яке може бути навчання? Тринадцять років триває обмін студентами, наші відмінники у Франції поглиблюють знання мови, вивчають місцеву систему освіти і роботу фермерських господарств. Після отримання диплома Заболотненського училища їх запрошують продовжити навчання у ліцеї міста Лілль (денна форма, безкоштовно). Діана Бучацька, Лія Мольська, Микола Кондратишин, Віктор Комісарчук вже отримали французькі дипломи у ліцеї Лілля.

Втім, студентам ВПУ №31 цікаво практикуватись і вдома, в Україні.

– Теоретичні знання, отримані на уроках, ми застосували на практиці, стажувались у великій компанії ПрАТ ПК «Поділля». Там під час виробничої практики для нас організували безкоштовне харчування, забезпечення транспортом, а за свою роботу ми отримали достойну оплату. Надалі, згідно з договором про співпрацю, ПрАТ ПК «Поділля» забезпечує наших випускників першими робочими місцями, — поділились студентки Світлана Рибак і Маргарита Хачина. — Ми знаємо, що вибір — куди вступати, на кого вчитись? — завжди непростий для старшокласників. Радимо обирати наше училище.

До цієї поради варто прислухатись. Адже навчання у ВПУ №31 безкоштовне (за державним замовленням), здійснюється на основі впровадження ефективних освітніх технологій та комп’ютерної техніки. Є потужна матеріально-технічна база: навчальний та лабораторний корпуси, бібліотека, актова зала, комп’ютерний клас, спорткомплекс, медпункт, гуртожиток. В училищі працюють досвідчені викладачі та висококваліфіковані майстри виробничого навчання. А для студентів діють гуртки технічної, художньої творчості, художньої самодіяльності, спортивні секції. В училищі молоді хлопці і дівчата стають фахівцями, стартують у доросле життя і отримують повноцінне майбутнє.

Випускники можуть продовжити навчання у вищих навчальних закладах, з якими укладені угоди про співпрацю, це Київський університет сучасних знань; Вінницький національний аграрний університет; Уманський державний аграрний університет; Одеський державний аграрний університет; Подільський аграрно-технічний університет.

Вибір професій у Заболотненському ВПУ №31 широкий: обліковець, секретар, кухар, кондитер, оператор комп’ютерного набору, слюсар з ремонту сільськогосподарських машин, тракторист – машиніст, водій автотранспортних засобів різних категорій, єгер, лісник, лісоруб, зварювальник, рихтувальник, токар, швачка, кравець, агент з організації туризму та ін. Ці спеціалісти завжди затребувані на ринку праці.

– На нашій фермі є велика рогата худоба, вівці, кози, елітні віслючки, коні… На 300 га вирощуємо різні культури, заготовляємо сіно. На удобрення землі йде тільки гній, без ніякої хімії, — зауважив Василь Никифорович Романцов. — Намагаємось ні в кого нічого не позичати, живемо комуною, навчаємо майже півтисячі студентів. Створили у лісі навчальний центр, де на волі гуляють дикі свині, зайці, кози з козенятами. Молодь проходить практику на ставках, у вольєрах, на пасовищах. Я хочу, щоб на прикладі нашого училища і нашої України вся Європа вчилась!

Більш докладно про умови вступу до державного Заболотненського вищого професійного училища №31 І рівня акредитації можна дізнатись за тел. 8 (04340) 2-87-47, 8 (04340) 2-86-21. Адреса: 24631 Вище професійне училище №31, с. Заболотне, вулиця Чоботарська, 1, Крижопільський р-н, Вінницька область. Ел. пошта: vpu_31@ukr.net, сайт www.vpu-31.com.ua