І ось кілька днів тому наймолодший вінницький університет — Аграрний національний – вітав у своїх стінах першого заступника міністра освіти та науки України Володимира Ковтунця, котрий приїхав сюди вперше.

Дивувати гостя ректор університету Віктор Мазур та президент університету Григорій Калетнік почали відразу: розкішною територією, просторою їдальнею, сучасною студентською «читалкою», де у вільному доступі вся потрібна література, нові наукові праці як світових, так і вінницьких науковців. До слова, на базі університету видається п’ять наукових журналів. Один — з вібротехнологій. Це та галузь, в якій Вінницький аграрний — найкращий в Україні, тут готуються найліпші фахівці.

З читального залу гість поспішив до студентського парламенту, котрий чекав на нього, як годиться, з подарунками і чаєм. Там у невимушеній атмосфері поговорили про важливе. Навіть не про науку. А про те, як у дні, коли вибухав збройний арсенал під Калинівкою, студенти одними з перших кинулися на допомогу постраждалим.

– Ми разом зі студентами Немирівського будівельного коледжу організувалися у три команди і перекривали людям потрощені дахи, — розповів лідер Студентської ради Вінниччини Олександр Мельник. — Купували шифер, фарбу – все, що потрібно. Ми не лише вчитися гарно вміємо, а й працювати.

І не лише дахи перекривати, а й косою косити і на комбайні та тракторі працювати. В університеті створені навчальні фермерські господарства, котрі самі визначаються, з чим і як будуть працювати, і, науково зваживши всі «за» та «проти», збирають чудові врожаї! Олександр Мельник, наприклад, минулого року засівав свою ділянку ярим ячменем. Цього року спробують поекспериментувати з кукурудзою.

Його колега по навчанню Микола Медяний зі своєю командою зайнявся вирощуванням олійних культур та овочів у теплицях на гідропоніці, де всіма процесами можна управляти через комп’ютер. Тепер вирощувати сільськогосподарські культури можна легко — з телефону чи з планшету керуючи в теплиці вологістю чи поливом.

– Другий рік у нашому університеті формуються науково-дослідні господарства. Їх є 11. Це інноваційний проект. Ми маємо півтори тисячі гектарів землі. Тут є можливість і науковцям, і студентам проявити себе, отримати перший виробничий досвід. Студенти сам створюють свої фермерські господарства, самі вирішують, що будуть робити, самі створюють бізнес-плани. В них є фінансова зацікавленість, бо від того, наскільки успішний буде проект, настільки більше грошей вони отримають. У нас були проблеми з землею. Але вони допомогли нашим студентам сформуватися не лише як сільгоспвиробникам, а й як громадським діячам, — розповіла Ірина Гунько, проректор з науково-педагогічної інноваційної діяльності та роботи з відокремлених структурних підрозділів.

Треба сказати, що Олександр Мельник — це справжня зірка університету. Студент четвертого курсу, котрий навчається відразу за двома спеціальностями: економіст факультету економіки та підприємництва (стаціонар) і заочно навчається на факультеті механізації сільського господарства. А ще — він голова Студентської ради Вінниччини.

Говорили про все. Про дуальну освіту. Про стипендії, пільгові проїзди. Коли зайшла мова про підтримку студентів, заступник міністра зазначив: «Не підтримувати вас треба, а розв’язати руки. Нині вже готовий законопроект, згідно з котрим університет може отримати статус небюджетної неприбуткової організації. Це дасть більшу свободу у діях. Якщо у вас є гарна інноваційна технологія, то ви разом з ректором засновуєте мале підприємство. Є таке модне слово — стартап. Якщо ви успішні і ваше підприємство, в котре вклали, наприклад, мільйон, вже заробило 5 мільйонів, то можна викупити в університету свою частку і працювати далі самостійно. Молоде покоління більш здатне до сучасного бізнесу», — пояснив Володимир Ковтунець.

Та чи не найбільше вразила гостя модель вібраційного млина. Поки що модель не комерціалізована, але в університеті всерйоз замислилися, як її можна продавати. Вся проблема в тому, що не кожне підприємство береться за виготовлення промислових зразків. За кордоном аналогів такому млину немає! А завдяки унікальній вібросистемі економиться енергія і краще відбувається сепарація.

«Вся проблема в тому, що в нас не працює система агресивного впровадження, — каже Григорій Калетнік. — І виходить, що досягнення є, але його важко впровадити в серійне виробництво, щоб воно працювало на людей. Як впросити державу хоч трохи нам щось передати? Хоча б якесь підприємство! Нам треба дозволити розпоряджатися власними заробленими грошима».

Не оминули увагою і одну з наболілих проблем, котра загострилася минулого року — земля, на яку претендують сільський голова села Агрономічного з командою ріелторів. 450 гектарів землі фактично в минулому році заростали бур’янами через злочинну заборону її обробляти, організованою сільським головою. Втрачено як мінімум 2000 тонн пшениці, якою можна було б два місяці годувати чотирьохсоттисячне місто Вінницю печеним хлібом. Конфлікт і нині ще не вичерпаний, тривають суди у всіх інстанціях. Заступнику міністра показали не одну теку документів, з котрими працюють юристи, і попросили підтримки.

На завершення перебування відбулася зустріч студентства, науково-педагогічного, викладацького складу з першим заступником міністра, на якій були обговорені питання подальшого реформування та розвитку освіти і науки України і місце в цьому розвитку аграрних університетів та коледжів.

«Ми довгий час вважали, що освіта в нас – не виробнича сфера. Між тим, саме освіта нині дає 5,5 відсотка ВВП держави. У вас чудові випускники, котрі мають напрацювання, прекрасні студенти, за якими — майбутнє», — поділився враженнями міністерський гість.