До наступної зими в Україні варто підготуватися через очевидну невизначеність з можливостями енергосистеми країни. Пройти вона може з більшими відключеннями світла, ніж на сьогодні. Можливі навіть кризову сценарії. Про це повідомляють  експерти енергоринку.

Так, головний науковий співробітник Національного інституту стратегічних досліджень Геннадій Рябцев розповів, що цієї зими ситуація зі світлом може залишитися без змін, а відключення триватимуть надалі: “На жаль, нічого не зміниться. Графіки стабілізаційних вимкнень все одно будуть, тому що збільшення генерації компенсується зростанням споживання електричної енергії”, – заявив Рябцев.

Водночас директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко вважає, що поки важко прогнозувати ситуацію в енергосистемі на прийдешню зиму: “Є багато невідомості: наявність протиповітряної оборони, нові можливості ворога вражати енергетичну інфраструктуру, наявність обладнання для ремонту тощо”, – зазначив експерт.

Він додав, що взимку ситуація зі світлом буде майже така, як у липні, але потрібно додати ще десь 4 години відключень.

Експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук нагадує, що торік світла в окремі дні могло не бути в середньому від 8 до 12 годин. Це стосувалося регіонів, де була велика кількість споживачів промисловості. Водночас, за його словами, на цю зиму є декілька сценаріїв – негативний, базовий стабільний та оптимістичний.

За базовим стабільним сценарієм очікується, що відбудують 3000 із 6000 мегаватів, які були пошкоджені. Працюватимуть стабільно десь 8-9 блоків АЕС, а зима буде відносно звичайною, тобто без сильних холодів. В такому випадку прогноз щодо відключень – до 12 годин без електроенергії на добу.

Негативний сценарій передбачає, що вдасться відремонтувати десь до 2000 мегаватів, а блоків АЕС працюватиме 7-6. Зима буде холодною. Такий сценарій веде до певних кризових ситуацій, а саме падіння енергосистеми.

За даними енергетиків, в Україні з 20-х чисел липня очікується вихід з ремонтів генеруючого обладнання, що покращить ситуацію в енергосистемі та призведе до суттєвого помʼякшення графіків.