Це питання прозвучало і під час чергової сесії обласної ради. Його озвучив депутат-свободівець Андрій Вигонюк, перед цим побувавши особисто на об’єкті, в котрий було вкладено 7,5 мільйона гривень з обласного бюджету. Цю сміттєсортувальну станцію ще задовго до урочистого відкриття розпіарили як одну з найсучасніших, котра вмить вирішить екологічні проблеми не тільки одного району, а й прилеглих до нього населених пунктів, позбавивши їх від сміття понад

18 000 куб. м щороку! І що ж тепер?

– Об’єкт не функціонує! — розповідає Андрій Вигонюк. — Жодного працівника на робочому місці немає, хоча заробітна плата виплачується. Є тільки один сторож. Обладнання простоює. Полігон для вивезення органіки взагалі порожній. Це свідчить про те, що ніхто нічого не робив. Це підтверджує і заступник голови райдержадміністрації і селищний голова Галина Цибульська. Голова райдержадміністрації Сергій Ладан взагалі на роботу не приїжджає. Він спокійно живе у Вінниці, на роботі з’являється у понеділок, а потім його впіймати неможливо. А як же вирішується проблема вивезення сміття в Мурованих Курилівцях? По всьому селищу мали встановити баки для сортування сміття. Але жодного сміттєвого бака ми в селищі так і не побачили! А люди кажуть, що є машина, котра об’їжджає вулиці і збирає в людей сміття. Все вивозиться на нелегальне сміттєзвалище, в урочище Бучина. Якщо в Людавці постає питання, чи погоджене будівництво сміттєсортувальної станції з громадою, то тут таке питання не ставилося. Чому в Мурованих Курилівцях жоден з чиновників, котрі це все покривали і продовжують покривати, ніяк не покараний? Що ще має статися, щоб вони нарешті відповіли за скоєне? Я хотів би, щоб керівництво області припинило ганебну практику урочистих відкриттів того, що не працює.

Директор департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів облдержадміністрації Микола Ткачук на це відповів у кращих традиціях чиновників обласного рівня:

– Сталося так тому, що те обладнання, котре вже встановлене на станції, можливо, не в повному обсязі завантажується. А станція буде працювати. Департаментом житлово-комунального господарства неодноразово піднімалося питання щодо погодження регіональної програми поводження з відходами. Тому мені не зовсім зрозуміло, чому сміття звозиться не на офіційний полігон, а викидається у несанкціонованому місці…

Уявити все накопичене в Україні сміття можна так: 14 тисяч футбольних полів, на яких стоять 500 пірамід Хеопса. За даними Мінекології, Мінрегіонбуду і екологів, площа всіх сміттєзвалищ України становить понад 10 тис. га, а об’єм сміття — близько 1,2 кубічних км.

Ці сміттєві піраміди щороку зростатимуть — в Україні захоронюють майже всі відходи, а саме

94,4 %. Ще 2,7 % спалюють, а 3,09% — переробляють. Вивозять сміття на п’ять тисяч легальних полігонів, ще 27 тисяч сміттєвих звалищ стихійно щороку з’являється по всіх областях. Мішками чи машинами сміття викидають у найближчі ліси, яри, канави чи під паркани.