Згідно Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» з 4 квітня стали чинними нові правила забою тварин, які вплинуть на можливість реалізації готової продукції. Зокрема, йдеться про те, що з 4 квітня 2018 року зменшується кількість забитих тварин не на бойні (подвірно) в тиждень до трьох голів свійських парнокопитних тварин або інших копитних тварин. А з 1 січня 2025 року продукти, отримані в результаті забою не на бойні, що має експлуатаційний дозвіл, можуть використовуватися виключно для власного споживання або реалізації на агропромисловому ринку кінцевому споживачу в межах 50 кілометрів від місця забою або в області, в якій він здійснений.

– Ніякої заборони немає і не буде, а якщо хтось буде щось забороняти, то ми будемо жорстко реагувати! –  заявив прем’єр-міністр. – Треба пам’ятати, що продукція, виготовлена українськими селянами і передана для подальшої переробки, має бути безпечною. Треба організувати елементарний контроль гігієнічних заходів під час надою молока та забою тварин. Це не важко зробити. А ще був сигнал щодо заборони продажу молока другого сорту у населення. Хочу попередити: люди нехай вирощують худобу, продають спокійно молоко, і нехай ніхто їм не заважає

Контроль за цими питаннями прем’єр-міністр доручив Мінагрополітики. В свою чергу Мінагрополітики відклало впровадження нових санітарних стандартів молока з 1 січня на 1 липня 2018 року. Нові стандарти молока жодним чином не спрямовані на заборону його продажу із приватних домогосподарств. Введення нових норм буде поступовим, передбачено перехідний період протягом 2-х років. Прийняття цих стандартів є одним із зобов’язань України в рамках Угоди про асоціацію з ЄС.