Це надзвичайно шкідливо! Під час горіння сухих решток у повітря потрапляють хімічні сполуки. Вони знижують імунітет, викликають алергію, захворювання дихальних шляхів, посилюють хронічні хвороби, сприяють розвитку онкології.

Якщо у вогонь кидають пластик, то повітря, яким ми дихаємо, насичується оксидами азоту, сірки, фенолами, токсичними вуглеводами, канцерогенними діоксинами, які на генетичному рівні впливають на спадковість. Не кажучи про сполуки свинцю, ртуті та інших важких металів! Відомі реальні випадки отруєння при спалюванні пластикового сміття.

А ще недобросовісні власники, готуючись до посадки нового врожаю, підпалюють стерню. Вогонь знищує все: комах, тварин, мікроорганізми, зелені насадження у лісосмугах, особливо у вітряну суху погоду.

– Відповідно до ст.77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення за випалювання пожнивних решток та сухої рослинності громадян штрафують від 170 до 340 грн., а посадових осіб – від 850 до 1190 грн., – нагадують державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища у Вінницькій області. – Якщо підпали вчиняють на території заповідників, то громадян штрафують від 340 до 680 грн., а посадових осіб – від 1190 до 1700 грн.

Якщо через порушення правил пожежної безпеки виникає лісова пожежа, то штраф для громадян – 255-850 грн, а для посадових осіб – 595-1020 грн.