Ця наймасовіша і найпрестижніша всесвітня студентська олімпіада започаткована у 1977 році. У 2017 році лише у півфіналах 41-ої першості світу взяли участь більше 46 000 студентів з 3 000 університетів зі 103 країн шести континентів Землі.

Як проходитимуть змагання? Команді з 3-х студентів надається лише один комп’ютер, що вимагає узгодженої командної роботи, без навичок якої сучасний програміст практично не має цінності, у зв’язку з великими масштабами сучасних програмних проектів. Команда повинна за 5 годин написати програми розв’язання 10 ­– 15 задач. Переможець має розв’язати максимальну кількість задач за міні­мальний час.

Цього року у  ВНТУ, крім власних команд, змагатимуться команди з ДонНУ, Вінницького технічного коледжу, Вінницького коледжу національного університету харчових технологій, а також, у складі шкільного дивізіону олімпіади, команди фізико-математичної гімназії №17.

У ВДПУ крім власних команд, змагатимуться ще команди Вінницького фінансово-економічного університету, Вінницького торговельно-економічного інституту КНТЕУ, Вінницького національного медичного університету ім. Миколи Пирогова, Вінницького національного аграрного університету; а також учнівські команди з Вінницького технічного ліцею, шкіл № 6, 18, 35, а також з Вінницького міського палацу дітей та юнацтва.

Отже, боротьба за призові місця обіцяє бути дуже напруженою та цікавою, адже тільки найкращі команди вийдуть у 2-й етап цієї олімпіади, переможці якого знову зустрінуться на півфіналі першості світу у ВНТУ восени цього року.

Можливість нашої країни підготувати команди, здатні боротися за перемогу у фіналі світової першості, свідчить перед світовою ІТ-спільнотою про загальний рівень розвитку комп’ютерних технологій в Україні та її потенціал у цій галузі людської діяльності.

Координатор Всеукраїнської студентської олімпіади з програмування –  професор кафедри комп’ютерних наук ВНТУ, відмінник освіти України, директор півфіналу студентської першості світу з програмування АСМ-ІСРС по південно-східній Європі Месюра Володимир Іванович;

Координатор олімпіади по Вінницькій області – доцент кафедри комп’ютерних наук ВНТУ, відмінник освіти України  Арсенюк Ігор Ростиславович;

Координатор олімпіади по Вінницькій області – доцент кафедри математики та інформатики ВДПУ Жмурко Олександр Іванович.