Як повідомив Вінницький міський голова Сергій Моргунов, з міського бюджету профінансується 40 % вартості сонячних панелей, які мешканці багатоповерхівок встановлять на свій будинок.

«Вироблена електроенергія має йти на загальні потреби будинку – роботу ліфтів, водопровідних насосів, освітлення в під’їздах та інше», – зазначив очільник міста.

Крім того, за його словами, окремо подбали про соціально незахищених громадян – місто частково відшкодовуватиме вартість придбаних інверторів та акумуляторів.

У міськраді зазначають, що обидва рішення ухвалили вчора, 11 липня, під час чергового виконкому міськради, внісши зміни до відповідних програм міськради.

Як розповідає директор департаменту міського господарства міськради Роман Фурман, в місті уже готові співпрацювати з першими охочими встановити в себе на будинку сонячні панелі. Участь у програмі можуть брати як будинки з ОСББ, так і ті, якими опікуються управлінські компанії.

Головне, мешканці мають для себе визначити, яку саме потребу вони планують закрити завдяки енергії сонця. Залежно від цього буде відрізнятися і кінцева вартість робіт. Місто зі свого боку допоможе прорахувати повну вартість робіт, виготовити проєкт та, власне, реалізувати його на умовах співфінансування. Як уже зазначалося, частка міського бюджету становитиме 40% від усієї вартості проекту, решту – мають зібрати самі мешканці.

Водночас аби полегшити цей процес, місто готове допомогти будинку отримати пільговий кредит в МКП “Муніципальний фонд інвестицій міськради”. Зокрема, якщо ініціатором встановлення СЕС, виступає ОСББ.

Одночасно з отриманням такого кредиту мешканці будинків з ОСББ можуть брати участь в державній програмі «ГрінДІМ» від фонду енергоефективності, в межах якої матимуть змогу частково компенсувати безпосередню вартість обладнання.

Зокрема, за цією Програмою надається фінансування на відшкодування 70% вартості обладнання та матеріалів.

«Таким чином, сьогодні ми створюємо інструмент для співвласників, який дозволить вирішити ті чи інші питання, пов’язані з відключенням електроенергії та енергостійкістю. Далі черга за мешканцями. Сьогодні ми усі маємо бути свідомі того, що ситуація в енергетиці залишається складною, через брак потужностей та застосування графіків аварійних відключень, уже сьогодні світла на добу немає до 14 годин, а подекуди і більше. І навряд чи взимку ситуація буде кращою. Відтак, ми разом маємо докласти певних зусиль аби пристосуватися до тимчасових нових умов. Тому мешканці мають розставити пріоритети: ліфти, світло в під’їздах, насоси для підкачки води, інтернет тощо, і відповідно від цих пріоритетів починати рухатися», – зазначає Роман Фурман.

Як додає директор департаменту житлового господарства міськради Віталій Місецький, якщо мешканці бажають взяти участь в новій ініціативі міськради та встановити в себе на даху сонячні панелі, для загальнобудинкових потреб, вони мають проговорити це питання на будинкових зборах.

“Після цього при наявності згоди мешканців звернутися до департаменту житлового господарства, який виступатиме як замовник цих робіт. Телефон для довідок: 59-51-24”, – каже очільник департаменту.

Деякі умови програми:

В складі СЕС обов’язковою є наявність наступного обладнання:

  • гібридний інвертор;
  • сонячні електричні панелі (фотоелектричні модулі – ФЕМ);
  • акумуляторні батареї ( АКБ).

Ініціатор супровідним листом, з відміткою про наявність суми співфінансування, надсилає до департаменту житлового господарства міської ради наступні документи:

  • протокол загальних зборів співвласників багатоквартирного будинку щодо згоди на виконання робіт по ремонту систем електропостачання із влаштуванням СЕС на багатоквартирному будинку на умовах співфінансування та надання повноважень Ініціатору підписати договір підряду від імені співвласників будинку);
  • проектно-кошторисну документацію (оригінал та електронна версія);
  • експертний звіт щодо розгляду кошторисної частини проектної документації по робочому проекту при проведенні капітального ремонту (в разі потреби);
  • схвалену ДУ «Фонд енергоефективності» заявку на участь у програмі «ГрінДІМ» (для будинків ОСББ, які беруть участь в програмі «ГрінДІМ»).