Клітковина, що міститься в кавуні, сприяє травленню і покращує обмін речовин. Але вживання кавуна у великих кількостях на ніч може мати й негативні наслідки.

Чому не можна їсти кавун перед сном:

Високий вміст води може посилити перистальтику кишківника та спричинити діарею, особливо в людей із чутливим травленням. Сечогінний ефект призводить до частих нічних походів до туалету, що порушить сон. До того ж кавун містить багато фруктози, яка швидко засвоюється організмом. У людей із діабетом або схильністю до діабету вживання кавуна на ніч може спричинити стрибок рівня цукру в крові.

Кавун здається ідеальним продуктом для людей з набряками, адже він має сечогінний ефект. Однак у цієї категорії його вживання може призвести до зворотного ефекту і посилити проблему з таких причин:

У плодах міститься більше натрію, ніж у більшості інших фруктів і ягід. Натрій затримує воду в організмі, що призводить до виникнення набряків.

Сечогінний ефект кавуна короткостроковий. Після того як вода виведеться з організму, натрій, який у ньому міститься, залишиться, що може призвести до зворотного всмоктування води і збільшення набряків.

У людей з набряками нирки вже працюють із підвищеним навантаженням. Вживання кавуна може ще більше їх навантажити, що небажано.

Тому, не варто з’їдати на ніч цілий плід або більшу його частину. Досить буде невеликого шматочка (приблизно 200-300 грамів). Найкраще з’їсти десерт за 2-3 години до сну, щоб він встиг перетравитися, – рекомендують лікарі.