Проведений лікарями аналіз показав, що високий рівень шуму в навушниках може спричинити втрату слуху – у майбутньому. У групі ризику – діти, підлітки та молоді люди. Це пов’язано з тим, що вони частіше слухають занадто гучну (понад 70 децибел) музику.

Через те, що звук, що виходить з навушників, дуже близький до барабанної перетинки, виникає ненормальна для наших вух ситуація.

Середнє вухо посилює тихі звуки, водночас знижуючи гучність гучних. Внаслідок регулярного використання навушників виникає втома м’язів і вони перестають захищати внутрішнє вухо. Під впливом гучних звуків ушкоджується волосковий апарат внутрішнього вуха, і гострота слуху знижується.

За даними ВООЗ, приблизно 50% людей від 12 до 35 років ризикують втратити слух через тривалу та надмірну дію гучних звуків. Водночас багато хто недооцінює серйозність проблеми, оскільки припускають, що причина погіршення слуху – вік.

Тому їм варто нагадати, що значна втрата слуху ніяк не пов’язана з нормальним здоровим старінням.

На думку вчених, до сорока років сьогоднішня молодь може почати відчувати проблеми зі слухом, схожі на ті, з якими стикаються їхні бабусі та дідусі у віці 70-80 років.