Літні Олімпійські ігри у 2024 році відбудуться у Парижі з 26 липня по 11 серпня. Ця грандіозна спортивна подія супроводжуватиметься безліччю нововведень та цікавих заходів.

До речі, цьогорічні Олімпійські ігри є передовими в плані екологічності – вони втілюють політику найменшого вуглецевого сліду.

У змаганнях візьмуть участь близько 10 500 спортсменів з 206 НОКів. Це буде перша Олімпіада, де у різних видах спорту будуть порівну представлені жінки та чоловіки.

Витрати на проведення Олімпійських ігор у Парижі, за різними даними, становлять близько 9 млрд доларів.

Очікується, що Париж під час Олімпіади відвідають понад 15 млн людей.

Офіційним талісманом Олімпійських ігор цього року є Олімпійський Фриг. Основою талісмана стали традиційні маленькі фригійські ковпаки. Символ цьогорічної Олімпіади представляють де два антропоморфні капелюхи — дівчатка, яких звати Фригі та які уособлюють олімпійців і паралімпійців.

У цьому році вперше до програми Олімпійських ігор додали скейтбординг, серфінг, брейк-данс, спортивне скелелазіння. В цілому спортсмени змагатимуться у 32-х видах спорту. Букмекери прогнозують для України 13 олімпійських медалей.

У цьому році очікуються безпрецедентні заходи безпеки. У центральній частині Парижу працюватиме 10 тисяч військових, окрім муніципальної поліції та понад 30 тисяч працівників служби безпеки.

Не всі змагання проходитиму у Парижі. Наприклад, змагання з вітрильного спорту відбудуться в Марселі. А серфінгісти покажуть свою майстерність на Таїті. Футбольні матчі відбуватимуться у Тулузі, Марселі, Ліоні, Ніцці, Нанті та Сент-Етьєні.

Під час проведення Олімпіади спортсменам не продаватимуть картоплю фрі. Річ у тім, що приготування картоплі фрі є занадто ризикованою через пожежонебезпечність фритюрниць. Загалом щодня кухарі Олімпіади готуватимуть близько 45 тисяч страв.

Спортсменам Олімпіади у Парижі видадуть 300 тисяч презервативів. У цьому році Олімпійський комітет зняв заборону на секс та вечірки для учасників.