Незаконно збудовані об’єкти нерухомості передадуть у користування громадам

За представництва Вінницької прокуратури до суду подано позовів стосовно зловживань у земельній сфері на 22 мільярди гривень. Судами вже задоволено позови на 16 мільярдів, реально виконано судових рішень на 9,2 мільярда. Державі повернуто 1500 гектарів угідь. Цифри в рази перевищують минулорічні показники.

11 липня керівник Вінницької обласної прокуратури Олексій Химченко провів брифінг для представників ЗМІ. Прокурор поінформував медійників про під­сумки роботи правохоронних структур області у першому півріччі 2024 року.

Тільки факти

Вінницькою обласною прокуратурою до суду передано звинувачувальний акт на в.о директора, головного інженера та головбуха дослідницького господарства «Корделівське» інституту НААН України. Вказані особи в складі організованої злочинної групи продавали збіжжя за значно заниженими цінами окремим зацікавленим покупцям. Державі завдано збитків на суму понад 5 млн грн.

Йшлося про резонансні кримінальні провадження за участі зрадників України з числа публічних осіб, священнослужителів УПЦ МП, відомих артистів, так званих зірок російської естради, які підтримують кремлівський режим та виправдовують війну. Керівник облпрокуратури розповів також про справи стосовно аген­тів ФСБ, викритих на території Вінниччини.

Адже, за словами очільника прокуратури області, основним прі­оритетом роботи залишається встановлення всіх осіб, причетних до вчинення злочинів проти національної безпеки України. Забезпечення невідворотності їх покарання, фіксація всіх воєнних злочинів, які скоюють на території нашої держави, та збір доказів, підготовка інформації для притягнення до відповідальності у судах.

Вжито заходів для відшкодування збит­ків, завданих навколишньому середовищу через незаконний видобуток корисних копалин у Могилів-Поді­ль­ському районі. Припинено роботу двох підпільних кар’єрів з видобутку пісковика та піску. Загальна шкода, завдана зловмисниками громадам, оцінюється в понад 16 мільйонів грн.

Від початку року, за процесуального керівництва прокурорів обласної прокуратури, до суду передано 53 обвинувальних акти, що пов’язані зі збройною агресією рф. 19 особам вже призначено реальну міру покарання.

Зокрема вироком апеляційного суду було підтверджене рі­шення суду першої інстанції та призначено реальну міру покарання, до п’яти років позбавлення волі з конфіскацією майна, митрополиту Тульчинської єпархії УПЦ МП Іонафану.

Цікаво, що Іонафан (Єлєцких) зіграв, напевне, одну з ключових ролей в нещодавному обміні військовополоненими, який неодноразово зривався. Це було пов’язано з тим, що спочатку він подавав заяву на обмін, потім від­мовлявся від обміну. Зрештою, обмін відбувся лише після того, як судом апеляційної інстанції митрополита було ви­знано винним у ско­єнні злочинів проти основ національної безпеки. В мережі уже засвітилися світ­лини, на яких Іонафана радісно вітають керівники московської церкви.

До суду передано також обвинувальні акти стосовно громадян України, які входили до інформмережі ворога. Серед них справа жительки Гайсина Сікорської, дружини ексрегіонала та голови райради. Жінка в минулому році 8 разів передавала російським кураторам із ФСБ дані про розташування військових частин, блокпостів, засобів ППО та іншої секретної інформації. Вона відмовилась від обміну.

Прокуратура Вінницької області спільно з СБУ активно розслідує справи щодо поплічників ворога колишніх нардепів Царьова та Святаша. Виявлено їх майно на території України на майже 50 млн грн. Після доведення вини обвинувачених майно буде конфісковане на користь держави. Така ж доля спіткає нерухомість співачки Таїсії Повалій, яку також звинувачують у зазіханні на територіальну ці­ліс­ність України та виправданні війни. Належне їй майно оцінюється в 45 мільйонів гривень.

За словами очільника відомства, прокуратура Вінниччини веде плідну роботу у виявленні порушень законодавства та розслідуванні економічних злочинів. Прокуратура робить усе можливе для забезпечення законності та правопорядку в регіоні. За перше півріччя значно зменшилась кількість особливо важких злочинів, умисних убивств, грабежів та розбійних нападів. Показово є те, що всі злочини даних категорій розкриті.

Правоохоронцями області посилена протидія наркотикозлочинності та незаконному поводженню зі зброєю. З початку року до суду передано 412 звинувальних актів у сфері обігу наркотичних засобів та психотропів. З них 48 за фактами збуту. Ще 60 справ стосуються злочинів, пов’язаних із незаконною реалізацією зброї та боєприпасів.

Актуальним для Вінниччини залишається незаконний збут підакцизних товарів. Але і тут зловмисників ловлять на гарячому. За шість місяців з незаконного обігу вилучено майже 95 тисяч пачок контрафактних цигарок, 26 тисяч лікеро-горілчаних виробів та 11 тонн спирту.

Керівник обласної прокуратури повідомив про викриття 12 злочинних угруповань, що діяли в регіоні. Серед них ОЗУ в бюджетній сфері з корумпованими зв’язками, інші угруповання займалися незаконним переправленням громадян через кордон, виготовленням фальшивих документів. В їх складі — чиновники, лікарі ВЛК, керівники установ та депутати. Одне таке угруповання організував заступник Гні­ванського міського голови. Разом із подільниками чиновник у двох фінансових схемах заволодів майже 2,5 млн бюджетних кош­тів. Хоча в нього знайшлися гроші на заставу, але він постане перед судом. Тепер всі фігуранти опиняться на лаві підсудних. І мають всі шанси отримати реальну міру покарання.

Повернуто в кори­стування жителів «Вишенського джерела» у Вінниці, яке було незаконно приватизоване. Після звернення прокурора до суду відповідач добровільно віддав громаді спірну ділянку на березі Вишенського озера.

Також скеровано до суду 4 позови стосовно 49 земельних ділянок, площею 3,4 га, вартістю 84 млн. Ці землі, розташовані в межах Вінниці та у прибережно-захисних смугах, незаконно передавались фізичним особам. При цьому посадовці Вінницької райдержадміністрації перевищували свої повноваження. Тепер за це відповідатимуть.

На слухання в суді очікує і тульчинський міський голова Весняний, який звинувачується у зловживанні службовим становищем, яке коштувало громаді майже три мільйони гривень. Пояснюватиме суддям обставини корупційних зловживань і чиновниця Жмеринської міськради, підозрювана у привласненні 1,7 млн бюджетних коштів. Загалом, більше 40 корупціонерів, шахраїв та розкрадачів гуманітарної допомоги відповідатимуть у судах області за порушення закону.

Олексій Химченко також навів конкретні дані стосовно повернутих громадам та силам оборони ресурсів, які були незаконно привласнені. Зокрема це земельні ділянки та водойми. Оціночна вартість цього майна сягає мільярдів гривень.

Олексій Химченко

Триває розгляд у суді ініційованих прокуратурою 49 позовів стосовно 89 земельних ділянок на 8 га, які незаконно приватизовані, оскільки знаходяться у прибережно-захисній смузі Вишенського озера, на землях водного фонду в обласному центрі.

Особливий інтерес медійників викликали резонансні справи стосовно вінницьких високопосадовців. Керівник облпрокуратури повідомив, що до суду передано обвинувальний акт стосовно забудовника, який на самовільно зайнятій земельній ділянці недіючого Черепашинського гранітного кар’єру «Вінницькі Мальдіви» самочинно побудував базу відпочинку.

«На даний час триває судовий розгляд кримінального провадження. Позов прокурора було задоволено та скасовано реєстрацію на нерухоме майно. На теперішній час триває розгляд позовної заяви прокуратури щодо передачі незаконно збудованих об’єктів у власність територіальної громади. Територіальна громада вже буде вирішувати, яким чином користуватись цією власністю», — повідомив Олексій Химченко.

Припинено незаконне використання водних об’єктів та земель водного фонду. Зокрема вилучено водойму площею 462 га та вартістю понад 6 мільярдів гривень у селі Громадське Барської громади.

На розгляді в суді справа по незаконному використанню найбільшого в області Ладижинського водосховища площею понад 1000 га, яке оцінюється на суму понад 15 мільярдів гривень. За 6 років оренди водойми користувач не заплатив у бюджет ні однієї гривні. Два з трьох позовів по даній справі суд уже задовольнив.

Він повідомив і про хід справи колишнього керівника обласного лісового господарства Анатолія Бондаря, який незаконно передав своєму зятю 3,4 гектара лісу на 49 років під базу відпочинку. Суд прийняв рішення повернути ліс в державну власність.

«До суду передано обвинувальний акт стосовно колишнього начальника Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства (Бондаря А.О.), який, користуючись владними повноваженнями, організував злочинну схему з незаконної передачі в користування товариству на 49 років лісової ділянки площею 3,4 га Дашівського лісництва Іллінецької громади вартістю 74 млн грн. Засновником даного товариства є його зять.

За перше півріччя 2024 року працівниками Він­­ницької прокуратури надано допомогу ЗСУ власними коштами на суму 3,2 млн.

З початку повномасштабного вторгнення російських окупантів лави Сил оборони добровільно поповнили 6 працівників відомства. Двоє з них геройськи загинули на фронті. Наразі прокурорська спільнота області опікується родинами загиблих колег.

Ігноруючи виконання законних вимог, товариство на отриманій ділянці звело відпочинковий комплекс – 10 будівель та господарчі споруди. Внаслідок таких незаконних дій державному лісопідприємству завдано збитків на 1,8 млн грн.

Рішенням Господарського суду задоволено позов прокуратури про розірвання договору користування лісами та повернення лісової ділянки до державної власності», — розповів керівник облпрокуратури. Загалом, ця справа складається з двох епізодів. Другий — стосовно пропозиції неправомірної вигоди, яку Бондар запропонував колишньому очільнику Вінницької ОВА за сприяння в поновленні на посаді головного лісничого. Послугу оцінив у 25000 доларів.

Обласною прокуратурою вживаються заходи щодо повернення державі незаконно приватизованих земель Національної академії аграрних наук. До суду вже скеровано 65 звинувальних актів щодо повернення з приватної власності 79 ділянок площено 18, 6 га, загальною вартістю 4,4 млн грн. Ці землі, згідно із законодавством, можуть перебувати лише в державній власності. На жаль, керівники громад самочинно почали ці землі ділити та привласнювати.

Журналісти поцікавились, як проходить мобілізація ув’язнених на Вінниччині.

- На території Вінницької області функціонує 6 установ виконання покарань, у яких утримується майже 2500 осіб. З урахуванням вимог Кримінального кодексу України, Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» адміністрацією установ та місцевих судів, загалом скеровано досі суду для розгляду 279 клопотань.

Правоохоронцями області викрито факти незаконного використання гуманітарної допомоги з метою отримання прибутку. Серед них справа директора благодійної організації з гучною назвою «Героям слава». Зловмисник за попередньою змовою продавав автівки, завезені ніби для ЗСУ. Завдані ним збитки державі оцінені в 1,7 млн грн.

Станом на сьогодні судами ухвалено 240 рішень про умовно дострокове звільнення від відбування покарання 240 засуджених для проходження військової служби. Інші перебувають на розгляді. Випадків відмов у суддів клопотань не було.

На запитання стосовно справи прокурора Тульчинського району Олексій Химич відповів:

– Процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом одержання неправомірної вигоди керівником Тульчинської окружної прокуратури здійснює Офіс Генерального прокурора, досудове розслідування – Державне бюро розслі­дувань. Відтак коментувати хід розслідування уповноважені лише ці органи.

Можна повідомити, що наразі прокурор відсторонений від посади.

Наголошуємо, що ми не толеруємо корупцію в органах прокуратури та підтримуємо політику самоочищення.

Анатолій Жучинський