З початку року у шести районах Вінницької області зареєстровано 39 випадків лабораторно підтвердженого сказу серед тварин.

Це менше у порівнянні з 58 випадками за той самий період минулого року.
Лікарі попереджають, що ця хвороба є загрозливою, адже специфічного лікування, після появи симптомів, немає.

Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб повідомив про розподіл зафіксованих випадків сказу серед тварин:
коти – 16 випадків;
лисиці – 10:
собаки – 9;
велика та дрібна рогата худоба – 4 (3 випадки серед кіз та 1 випадок серед корів).

Медики повідомили, що за перші шість місяців 2024 року 2011 людей звернулися до лікувальних закладів за антирабічною допомогою після укусів або іншого неадекватного контакту з тваринами, що на 13,7% більше, ніж за аналогічний період минулого року.

«Антирабічні щеплення призначили 946 людям, що складає майже 47% від загальної кількості звернень. На цей час антирабічне лікування отримують 140 осіб, які постраждали від тварин, хворих на сказ», — повідомили в обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Нагадуємо, що сказ – це небезпечне вірусне захворювання, яке вражає центральну нервову систему теплокровних тварин та людей і завжди призводить до смерті, якщо симптоми захворювання вже проявилися. Специфічного лікування проти сказу наразі не існує. Зараження людини відбувається через укуси, подряпини та мікроушкодження шкіри або через потрапляння інфікованої слини на слизові оболонки.

Єдиною надійною профілактикою є своєчасна антирабічна допомога. «Якщо вас укусила або лизнула безпритульна чи дика тварина, негайно зверніться до лікаря! Зволікання може коштувати життя», — наголошують у Вінницькому обласному центрі контролю та профілактики хвороб.