Громадянське суспільство вважає це зрадою інтересів народу

Народні депутати України самі не порушували питання надання корупціонерам можливості укладати угоди зі слідством, це “надійшло від партнерів”, пояснив голова фракції “Слуга народу” Давид Арахамія у своєму Telegram-каналі, коментуючи ухвалення відповідного законопроєкту.

“Законопроєкт №11340. Декілька ключових позицій щодо нього. Депутати взагалі не піднімали питання угоди зі слідством в корупційних правопорушеннях. Це надійшло від наших партнерів у рамках зобов’язань Ukraine Facility Plan. Сьогодні голосували урядову версію, тому що уряд визначений перемовником з ЄС по цьому плану”, – зазначив Арахамія.

Він додав, що наразі пройшло перше читання, і “в нас є перелік зауважень у письмовій формі від САП та ВАКС, які мають цим механізмом користуватись”.
“Угода – це право прокуратури, а не обов’язок. Сподіваюсь, що сьогодні ні в кого, особливо в середовищі громадських активістів, немає сумнівів у доброчесності та професійності керівника САП Олександра Клименка”, – зауважив депутат.

Голова фракції підкреслив, що фінальна версія законопроєкту все одно проходитиме “залік” від міжнародників. “Якщо громадянське суспільство вважає цей законопроєкт зрадою, у нього є право і можливість надати свої аргументи представникам посольств і міжнародних організацій. Але я впевнений, що все буде гарно доопрацьовано до другого читання, як це вже було багато разів в подібних ситуаціях”, – написав Арахамія.

Ми уже повідомляли, що 18 липня, Верховна Рада України в першому читанні ухвалила проєкт Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України щодо підвищення ефективності укладення угод про визнання винуватості (№11340).

У пояснювальній записці до законопроєкту зазначається, що ним, зокрема пропонується доповнити частину третю статті 53 ККУ положеннями, що передбачають виключно щодо корупційних правопорушень, правопорушень, пов’язаних з корупцією, застосовувати штраф як додаткове покарання у разі укладення угоди про визнання винуватості у випадках, коли таке покарання не передбачено в санкції статті.

До речі, у квітні портал "Опендатабот" зазначив, що Львівська область стала лідером за кількістю корупціонерів в Україні у 2023 році.

Так, протягом трьох останніх років лідером щодо кількості винесених вироків стала Львівська область. Кількість записів від початку повномасштабної війни знизилася: якщо у 2021 році їх було 537, то торік - лише 192. Далі в рейтингу йде Київська (188), Одеська (181), Дніпропетровська (176) та Вінницька (169) області.