Україна сподівалася, що її військові зусилля будуть активізовані з прибуттям літаків F-16, обіцяних союзниками цього літа, але пройшла вже більша частина літа, але Київ все ще чекає західних винищувачів. Це заяву Зленський зробив в інтерв’ю ВВС. “Минуло 18 місяців, а літаки до нас не долетіли”, — сказав Володимир Зеленський, зазначивши, що вдячний за те, що надано Україні.

При цьому президент наголосив, що нові винищувачі необхідні для того, щоб допомогти українцям збити домінування Росії у повітрі та розблокувати небо. Раніше Володимир Зеленський говорив, що Україні необхідно щонайменше 128 винищувачів F-16, щоб створити Росії ефективну конкуренцію в небі. “У нас було рішення про 10-20. Навіть якщо буде 50 – це ніщо. Ми захищаємось, ми потребуємо 128. Це флот”, — сказав Зеленський в Інституті Рональда Рейгана у Вашингтоні.

Днями Міністр оборони Нідерландів Рубен Брекельманс заявив, що літаки в Україну прибудуть найближчим часом. Також Норвегія ухвалила рішення передати Україні шість винищувачів F-16. Постачання літаків розпочнеться цього року. Також міністр закордонних справ України Дмитр Кулеба 11 липня, який заявив, що уже немає жодних сумнівів у тому, що цього літа в українському небі з’являться сучасні винищувачі F-16. Йдеться про першу хвилю поставок.

Втім, армія потребує більше літаків. При цьому глава зовнішньополітичного відомства України уточнив, що через зрозумілі причини він не може поділитися маршрутом літаків F-16. Коли їх українці побачать в українському небі, то, на думку міністра, всі питання буде знято. “Ми обіцяли, що влітку 2024-го в українському небі будуть битися F-16, і ця обіцянка виконана”.