У Вінницькій області провели моніторинг роботи закладів охорони здоров’я за Програмою медичних гарантій. Виявили у порушення у лікарнях.

Про це під час брифінгу розповіла голова Національної служби здоров’я України Наталія Гусак.

НСЗУ проводить два види моніторингу – автоматичний та фактичний (плановий та позаплановий). Автоматичний здійснюється постійно і передбачає дистанційний аналіз медичних записів в електронній системі охорони здоровʼя (ЕСОЗ). Фактичний передбачає моніторингові візити до медзакладів або запит і аналіз їхніх документів. Його проводять при виявленні ймовірних порушень під час автоматичного моніторингу, а також при наявності значної кількості скарг від пацієнтів.

До планового моніторингу у першому півріччі 2024 року потрапили два заклади Вінницької області: Немирівська міська лікарня за пакетом «Медична допомога при гострому мозковому інсульті» та Барська міська лікарня за пакетом «Медична допомога при пологах». Результати моніторингу будуть оприлюднені згодом.

Автоматичний моніторинг показав достатньо високий рівень проведення тромболітичної терапії при лікуванні інсультів в медзакладах Вінниччини. Це означає, що пацієнти з ішемічним інсультом отримують лікування тромболітиками – лікарськими засобами, які розчиняють тромб. Це дозволяє відновити кровообіг, а також запобігти ураженню головного мозку. Зокрема, найвищі показники застосування тромболітиків у таких лікарнях:

Немирівська міська лікарня – 29% у 2024 році (у 2023 році було тільки 4%);

Вінницька міська клінічна лікарня швидкої медичної допомоги – 21 % у 2024 році (у 2023 році – 15%);

Жмеринська центральна районна лікарня – 20% у 2024 році (у 2023 році – 11%);

Вінницька міська клінічна лікарня №1 – 16% у 2024 році (у 2023 році – 11%);

Вінницька обласна клінічна психоневрологічна лікарня ім. акад. О. І. Ющенка – 15% у 2024 році (у 2023 році – 14%);

Ямпільська територіальна лікарня – 14% у 2024 році (у 2023 році – 11%).

Водночас у Козятинській центральній районній лікарні тромболітичну терапію при лікуванні інсультів не застосовували взагалі – ні у 2023, ні у 2024 році. Хоча торік до цього медзакладу потрапив 141 пацієнт з інсультом, 126 з яких – з ішемічним, у 2024 році – 10 пацієнтів, усі з ішемічним інсультом. Додамо, що середній показник застосування тромболітичної терапії по Україні становить 10%.

«НСЗУ закуповує певний перелік медичних послуг у надвачів для громадян. І для нас принципово, щоб ці послуги надавалися в повному обсязі та відповідно до умов договору. Вимоги НСЗУ – це не примха, а гарантія того, що медичний заклад дійсно спроможний забезпечити необхідне лікування. Процедура моніторингу дозволяє нам виявляти невідповідності між умовами договору та реальним станом надання медичної допомоги. Із закладами, у яких виявлено порушення ми комунікуємо щодо виправлення ситуації», – говорить голова Національної служби здоров’я України Наталія Гусак.

Автоматичний моніторинг за пакетом «Медична допомога при пологах» показав, що в медзакладах, законтрактованим за цим пакетом у Вінницькій області, дотримуються правильного маршруту пацієнтки під час надання допомоги при передчасних пологах до 34 тижнів.

У той же час у Літинській центральній районній лікарні продовжують приймати пологи, не маючи договору з НСЗУ за відповідним пакетом. У 2024 році в медзакладі прийняли 21 пологи.

Також у шести лікарнях автоматичний моніторинг виявив необґрунтовані електронні медичні записи щодо перебування пацієнтів тривалістю одна доба за пакетом «Стаціонарна допомога дорослим та дітям без проведення хірургічних операцій». Таким чином заклади намагалися отримати більші оплати. Серед них:

Подільський регіональний центр онкології – 302;

Вінницька обласна клінічна лікарня ім. М. І. Пирогова – 200;

Вінницька міська клінічна лікарня №1 – 93;

Вінницька обласна клінічна психоневрологічна лікарня ім. акад. О.І.Ющенка – 77;

Вінницька обласна дитяча клінічна лікарня – 61;

Гайсинська центральна районна лікарня – 61.

Автоматичний моніторинг дозволяє виявляти маніпуляції з даними та запобігати нецільовому використанню коштів Програми медичних гарантій. Цим медзакладам НСЗУ перерахує кошти, отримані за відповідним пакетом.