А ще після досить відвертого звернення Порошенка до 350 делегатів та журналістів на форумі в готелі «Франція» до нього вперше за роки президентства не пустили місцеву пресу для запитань про найболючіше від земляків-подолян!

Тому за Президента довелось відповідати Прем’єру та 7 міністрам уряду, які 5 квітня у Вінниці після від’їзду Президента намагались пояснити переваги реформ в освіті, медицині, в місцевих бюджетах…

А тим часом всю пресу, окрім фотографа та телеоператора Порошенка, в реанімацію за 6 млн у дитячій обласній лікарні очікувано не пустили! І о 13.30 прес-конференція «Першого» в «Арт-шику» після зустрічі з «Хатами» Володимира Козюка була лише для двадцяти «своїх» ЗМІ…

Зате з самого ранку обласний центр був шокований перекритими вулицями, кількістю поліції, охорони і самого Віталія Кличка під готелем «Франція»!!!

Отже в той «Четвер» справді майже весь владний бомонд України зібрався у Вінниці на розширену урядову нараду з питань децентралізації.

Буквально за добу до форуму стало зрозуміло, що до Вінниці несподівано на пару із Прем’єром прилетить Президент України Петро Порошенко… Тому по всьому місту білили бордюри, латали дороги і готували рамки металошукачів! В обласній дитячій лікарні Порошенко приймав капітально реконструйоване відділення реанімації — анестезіології та інтенсивної терапії.

Як водиться, Президент привіз подарунок — сертифікати на два сучасних швейцарських апарати штучної вентиляції легень.

Про масове «заробітчанство» і дефіцит лікарів 5 квітня не мовчав навіть Президент, бо безвіз, вільний ринок праці та малі зарплати женуть до 100 тисяч заробітчан із України щомісяця… І лікарів у першу чергу!

– Не секрет, що нашого українського лікаря нині чекають по всьому світу! Але я категорично проти, щоб українські лікарі виїжджали працювати за кордон. І тому маємо рішуче рухатись до високих і гідних заробітних плат тут, в Україні, для фахівців та спеціалістів, — заявив Порошенко у Вінниці.

Вже відомо, що в капремонт реанімації обласної дитячої клінічної лікарні в 2017-му році пішло 6,4 мільйона з державного фонду регіонального розвитку та бюджету Вінниччини. Також, за словами головлікаря  Василя Паненка, «окремо було куплено обладнання на 5 млн грн.»

Щодо телемедицини Петро Порошенко підкреслив, що  її, перш за все, отримають 14 мільйонів українців у сільській місцевості. І на це піде до 1,5 мільярда доларів запозичень і допомоги від Канади і Німеччини…

Про ОТГ, які є своєрідним піар-локомотивом децентралізації, то тут рано чи пізно буде процес примусового об’єднання! І саме про це вперше відкрито сказав на форумі Президент України.

– Рано чи пізно, тим, хто не зможе об’єднатися знизу, доведеться допомогти об’єднатися зверху, — заявив Порошенко. — І адміністративно-територіальний устрій України має бути одноманітний, а не як строката ковдра. І ніякого параду автономій та федералізацій в Україні не буде!

– Хтось на місцях має такі нові фінансові можливості, що починає бачити себе князьками, нібито немає ніякої центральної влади. Тому має бути чітко прописана програма розпуску рад. І для контролю будуть префекти! Це все необхідно, щоб деякі місцеві ради і політикани не намагались запустити «парад суверенітетів». Є чіткий розподіл повноважень і чітка відповідальність, чим має займатись депутат сільської ради, міської, ОТГ, чим має займатись парламент, Український уряд, Президент. Впевнений, що розподіл повноважень встановлюється не так званими угодами, а законами і Конституцією, — сказав Президент.

У свою чергу, Володимир Гройсман відзначив, що мета децентралізації – нова якість життя в Україні.

– Нам потрібно подолати синдром місцевих князьків, які замість того щоб створити якісні умови життя, готові піддатись миттєвій популістичній хвилі і витратити дорогоцінний ресурс на якісь інші напрямки. У такий складний період ми маємо нести відповідальність перед українським народом, українськими воїнами, — сказав Володимир Гройсман. – І досить говорити про успіхи! Сьогодні, через 4 роки з початку цієї реформи, пора підвести риску і досить хвалитись… Працюємо далі!

Реформа з децентралізації передала на місця від органів центральної влади не лише повноваження, але й відповідальність… І не секрет, що не всі місцеві керівники працюють на поліпшення якості життя своїх громад.

Також 5 квітня з ініціативи уряду ще 27 громад отримали у власність понад 22 тис. га земель сільгосппризначення поза межами населених пунктів, серед них – три ОТГ Вінниччини.

В «Арт-шику» мала відбутись зустріч Порошенка із пресою… Але на неї держохорона особи №1 пустила лише двадцять ЗМІ згідно з закритим списком із Вінницької ОДА…

Чому решту преси, в тому числі й журналістів «33-го каналу», не пустили до Президента і «зберегли» його від жорстких питань від земляків про суди над майданівцями і атовцями, про корупцію, вбиті дороги, статки Президента і його настрої перед виборами 2019-го, вже зрозуміло…

Мабуть, дуже не хотілось псувати настрій Першому в «Чистий четвер» у Вінниці  під час досить комфортної робочої поїздки, яка пройшла без народних пікетів, різких плакатів та вже звичних одиночних протестів…

А Президент після закритої наради в ОДА на «французькому» фуршеті так і не з‘явився… Схоже, дуже не хотів чути щось колюче і неприємне про владу…

Роман КОВАЛЬСЬКИЙ
Фото Сергія ХІМІЧА