Відвідування ізолятора тимчасового тримання № 4 ГУНП у Вінницькій області, що розташований у Тульчині, дає підстави перевіряльникам заявити про цілий ряд порушень.

Про це 22 липня повідомило представництво Уповноваженого ВРУ з прав людини в Вінницькій області.

Для виконання функцій національного превентивного механізму головний спеціаліст Відділу сприяння роботі регіональних представництв Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Ігор Олійник спільно з регіональним координатором взаємодії з громадськістю Уповноваженого у Вінницькій області Наталею Гурковською здійснили відвідування ізолятора тимчасового тримання №4 ГУНП у Вінницькій області (далі – ІТТ), – йдеться у повідомленні.

Ізолятор тимчасового тримання №4 є структурним підрозділом ГУНП у Вінницькій області і призначений для тимчасового тримання затриманих за вчинення кримінальних або адміністративних правопорушень, осіб, стосовно яких як запобіжний захід застосовано тримання під вартою, осіб, підданих адміністративному арешту, а також обвинувачених і засуджених.

ІТТ знаходиться в приміщенні Тульчинського районного відділу поліції ГУНП у Вінницькій області м. Тульчин. Розрахований на одночасне перебування 16 осіб у семи камерах. На період візиту у закладі перебувала одна особа.

Під час відвідування виявлено порушення прав затриманих на гідні умови тримання, а саме:

в ІТТ відсутня кімната для адвоката, що не повною мірою забезпечує право затриманого на конфіденційне побачення із захисником;

вхід до ІТТ, камерні та санітарно-гігієнічні приміщення ІТТ не пристосовані для маломобільних груп населення;

прострочені ліки в аптечках для надання домедичної допомоги;

в прогулянковому дворику здійснюється відеофіксація, однак відсутнє повідомлення про відеофіксацію та кнопка виклику;

санвузли камер не обладнано змивними кранами, що призводить до порушення правил гігієни та санітарії;

порушення прав затриманих на доступ до свіжого повітря, оскільки блокування віконного прорізу та власне самої конструкції вікон не передбачає можливості їх відкриття.

При необхідності, домедичну допомогу надають безпосередньо працівники ІТТ, які мають пройти навчання та отримати сертифікати першої медичної допомоги.

За результатами відвідування склали звіт із наданням відповідних рекомендацій щодо усунення виявлених недоліків, який разом із листами реагування буде направлено до компетентних органів.