Депутат запропонував 20% районного бюджету направляти для ЗСУ.

…Майже одноголосно депутати Тиврівської селищної ради на позачерговій сесії 19 липня достроково припинили повноваження Олега Гершуна, старости Василівського старостинського округу, і звільнили його із займаної посади за угодою сторін.

Жителі Василівки на сесії назвали це своєю перемогою і достойним фіналом їхньої наполегливої боротьби за збереження і подальший розвиток рідного села…

– Запрошую депутатів із Тиврова приїхати у Василівку. Я особисто проведу вас селом і покажу той бардак, що створився за часів старости Гершуна. Це розорані пасовища і береги, зрізані дерева, обгороджені ставки, кучугури корчів, коріння і сміття… А головне — розпродана (на нашу думку, за тіньовими схемами) земля! Як жити у селі, де повна недовіра людей до влади? — емоційно виступив василівчанин Віктор Шевчук.

— Вдумайтесь: більше 200 василівчан підписали вимогу про зняття старости Гершуна за його свавілля. Але ми вже втретє приїжджаємо в район і нічого не можемо зробити! Чому ж самі депутати не відвідають Василівку, Черемошне, Іванківці і на місці не розберуться з усіма проблемами? Саме ця байдужість стала причиною корупції і спекуляції землею!

– Вимагаємо створити комісію для розслідування земельних питань. Де ділись документи на пасовища, яким чином розподілялись останнім часом земельні ділянки Василівської громади? А ще розслідувати незаконну, як ми вважаємо, діяльність КП «Крок» та місцевого будинку культури, — запропонувала Оксана Кулібаба.

— 15 липня у Тиврові зареєстрована заява сільської родини про порушення Гершуном правил службової етики, адже він кричав, хамив, виставляв людей за двері «у неприйомний день», користуючись словами: «Закрий морду і сиди тихенько!»

Нарікань на роботу Олега Гершуна було висловлено немало. Люди відверто говорили про підтримку у селі церкви МП, про відсутність у соцмережах сайту Василівки, про досі не створену у селі Алею слави на честь загиблих захисників та інші негаразди.

– Моєму онуку Олександру Шевчуку староста Гершун вручив повістку, хоча Сашкові тоді було всього 23 роки, він не служив і мав право на відстрочку. Відмовлятись чи ховатись мій онук не хотів. Прослужив півтора року у гарячих точках. А 4 липня нашого Сашеньку убили, — не стримувала сліз бабуся Лідія Григорівна Кучинська.

Лідія Кучинська

— Ми дуже просили старосту трохи почекати, бо Саша був одним годувальником у сім’ї, сестричка Віка перенесла важку операцію, пересувалась на ходунках, ми з дідом вже старі. Але староста нас не послухав...

– Таке багате село як Васи­лівка нині доведене до зубожіння! — обурювався Антон Мотузюк.

Вже колишній староста Олег Гершун не виступав на сесії, але зауважив, що тільки після створення комісії і ретельної перевірки стану справ у Василівці стане ясно, які звинувачення особисто проти нього справедливі, а які — ні.

– У Василівському старостинському окрузі комплекс проблем! Їх породила безконтрольність з боку керівництва та окремих працівників Тиврівської селищної ради, відсутність спів­праці та комунікації з громадою села. Дитина віддала життя за нас з вами! І це стало поштовхом для людей, щоб не мовчати, не терпіти! Раніше як було: не подобається групі депутатів якесь питання, то вони не йдуть на сесію, згадайте, як школу закривали. Люди добрі, сьогодні війна! Президент України по всьому світу просить допомогу. Які майданчики, які благоустрої? Я вношу пропозицію — на наступну сесію винести питання про використання бюджетних коштів. Я впевнений, що 20% бюджету ми можемо направити цільовим призначенням — 10% на Міноборони і 10% бійцям ЗСУ від нашої громади. І не так, що хтось з кимось домовляється, а все по закону! — конкретно, по-діловому запропонував депутат Костянтин Гавриш.

Виступає Костянтин Гавриш

— Я впевнений, що у цьому питанні наша громада має стати прикладом для України! Споді­ваюсь, що про нашу ініціативу почують всі українці, в то­му числі і у вищих ешелонах влади. Зараз наше головне завдання — допомога армії, співпраця і взаєморозуміння!

– Хочу подякувати василівчанам за небайдужість, за те, що вони не терпіли порушень і несправедливості. Це остання сесія Тиврівської селищної ради у цих стінах! Далі будуть виїзні сесії у Рахнах, Красному, Василівці та ін., — підтримала депутатка Наталя Мельник. — На місцях побачимо, що робиться у селах, вислухаємо людей, обміркуємо, приймемо рішення. Бути старостою села — це складна, відповідальна робота. Староста не має права ображати навіть одну людину, а не те що більше двохсот жителів села.

На завершення депутати Тиврівської селищної ради ухвалили рішення провести у Василівці громадське обговорення кандидатур, запропонованих на посаду старости. Депутатський корпус підтримає лише ту кандидатуру, яка влаштовує громаду села.

Ірина ЗОНОВА