Бо вони своїми 5-ма дітьми знайшли свій куточок раю в тихому районі на Вінниччині та дратують обласних чиновників нелегальним статусом! Адже, за Законом України, дауншифтери  Віталій та його японська дружина Ацуко із дітьми – офіційні нелегали, які вже більше 3-х років живуть та насолоджуються життям у звичайній подільській хаті в селі на березі Мурафи! Дорослі на роботу не ходять, діти – в школу і садочок ні ногою… Бо навчаються вдома, сплять на підлозі, їдять екологічно чисту їжу, вирощують буряки, збирають мед і не мають телевізора!!! Але посадовці вважають їх «дармоїдами», «аморальними особами без місця роботи», непрацюючими унікалами та трішки «самашедшими», бо не платять податків, не бухають із місцевими та ігнорують школу із соцслужбами!  Зате ця диво-сімейка має паспорти Росії та Японії, родичів за 10 тисяч кілометрів від Поділля, гроші на просте життя і купу проблем із документами на двох дівчаток-українок – Квітку та Миро! Чому ж їх хочуть депортувати з України та настійливо «пропонують» оформити народжених у Могилеві-Подільському дітей росіянами чи японцями? Та лякають Адміністративним судом після 25 квітня та виселенням до притулку нелегалів на Волині!

11 квітня у Вінниці журналісти 4-х ЗМІ зустрілись із начальником Управління Державної міграційної служби України у Вінницькій області та попросили прокоментувати варіанти вирішення долі «японської родини» із Чернівецького району.

– За законами України, ці громадяни є нелегалами, які давно порушили термін перебування на території нашої країни, ігнорують приписи ДМС і вже сплатили штрафи за свої порушення, – зазначив Борис Наливайко. – Ми розуміємо їхню ситуацію і дали їм рік у квіті 2017-го, щоб вони належним чином оформили документи на двох народжених тут дітей… Але вони умисно зволікають із цим процесом, не просунулись ні на крок із документальним оформленням і продовжують порушувати закони України. Тому нині в цій ситуації є три варіанти вирішення – оформити дітей як громадян Росії, Японії чи ми будемо вимушені через суд після 25 квітня вимагати депортувати цю родину з території України… Звісно, все має вирішити суд, бо доброї волі від громадянина Росії Вєтрова я не бачу, хоча він мене запевняє про бажання виїхати із України. Але дійсно у них є діти, які народились тут і не мають жодних посвідчень особи. Тому оформити їх можна або за правилами «землі», або «крові»… Якщо мама із татом, які, згідно з документами, не заявили їх як громадян Росії чи Японії, то це питання згідно з місцем народження має вирішитись знову ж таки в суді. Бо оскільки ці дорослі громадяни є нелегалами, то вони нічого не можуть офіційно вимагати у влади та ДМС… Я думаю, вони навмисно зволікають із оформленням дітей, які для них є своєрідним «захистом»…

– Невже суд України може постановити депортувати четверо японців і тата-росіянина, а двох малих дівчаток віддати в інтернати чи дитбудинок?

– Я не можу коментувати можливе рішення суду до суду, який ще навіть не призначений… Звісно, у цих дітей є права! Але їхні батьки пішли на порушення і тепер ми розбираємось в цій унікальній справі, аналогів якої ще не було на Вінниччині. Мене як державного службовця дратує лише одне, що люди живуть в чужій хаті як нелегали роками, не працюють, не платять податків і хочуть, щоб їм зробили все! Але ми також люди і будемо вирішувати їхню долю в межах службових повноважень і Законів України…