У близько 78% українців Росія асоціюється з відсталістю і регресом

Такі результати оприлюднені Центром Разумкова в опитуванні Ідентичність громадян України: тенденції змін, проведеному в червні 2024 року.

Якщо у 76,5% респондентів в Україні Європейський Союз асоціюється більшою мірою з прогресом і розвитком, то Росія у 78% опитаних більшою мірою асоціюється з відсталістю і регресом. У 2017 році така асоціація виникала у понад половини – 51%. Тільки у 4% людей Росія асоціюється з прогресом і розвитком. У 2017 році таких було 16%.

Чи вважають українці росіян братнім народом

Респондентам пропонувалося зробити вибір із трьох суджень. Серед них:

  • українці та росіяни завжди були та залишаються братніми народами;
  • українці та росіяни раніше були братніми народами, але вже такими не є;
  • українці та росіяни ніколи не були братніми народами.

З першим судженням погоджуються лише 3% опитаних, водночас у 2017-му таких було близько чверті респондентів – 27%.

Істотно збільшилася кількість тих, хто дотримується думки, що українці та росіяни ніколи не були братніми народами (з 16% до 44%).

Частка тих, хто вважає, що українці та росіяни вже не є братніми народами, хоча були такими раніше, знизилася з 50% до 46%.

Як зазначено у результатах опитування, особливо помітні зміни порівняно з 2017 роком відбулися у Східному та Південному регіонах України. Серед представників старшої (50 і більше років) вікової групи більшість (51%) поділяють думку, що українці та росіяни раніше були братніми народами, але вже такими не є.

Однак у молодшій віковій групі (від 18 до 35 років) частіше (50%) вважають, що українці та росіяни ніколи не були братніми народами. У середній віковій групі (36–49 років) ці дві думки поділяє однакова кількість прихильників (по 46%).

Соціологічне опитування Центру Разумкова проводилося з 6 до 12 червня 2024 року в рамках Програми сприяння громадській активності Долучайся, що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні.

Опитування методом face-to-face проводилося у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Закарпатській, Запорізькій, Івано-Франківській, Київській, Кіровоградській, Львівській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Тернопільській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій, Черкаській, Чернігівській, Чернівецькій областях та Києві. Опитано близько 2 016 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.