Чому утворився дефіцит популярного овоча?

Через аномальну спеку згоріли огірки, які вирощувались у відкритому грунті. Ще три тижні тому на Вінниччині вартість популярного овоча коливалася в межах 10 – 20 грн. Масово пішли сорти “Джерело”, “Ніжинський”, “Паризький корнішон” з людських городів. Ці сорти традиційно популярніші в регіоні, ніж тепличні гібриди.

По-перше, в них яскравіший смак. По-друге вони ідеально підходять для заготівель на зиму. Зокрема і для соління, бо зберігають хрумкість аж до наступного літа. Але, на жаль страшенна спека, коли температура на поверхні грунту подекуди сягала 70 градусів по Цельсію, буквально випалила чималі площі на овочевих полях та на присадибних ділянках.

Ще однією з причин підвищення цін на цю продукцію стало значне скорочення пропозиції тепличного огірка на ринку. За даними аналітиків проєкту EastFruit, станом на 19 липня, представники стаціонарних тепличних комбінатів відвантажували огірки в діапазоні від 25 до 50 грн/кг, що в середньому на 40% дорожче, ніж наприкінці минулого робочого тижня.

Але виробники, які працюють із цілорічним циклом виробництва, збільшили вартість своєї продукції орієнтуючись на стабільний попит з боку покупців. Учасники ринку підкреслили, що основною причиною, яка спровокувала зростання цін, стало істотне скорочення пропозиції овочів на ринку.

“Водночас низка тепличних комбінатів, які вже завершили реалізацію огірків першого обороту, з другим оборотом планують вийти не раніше середини серпня. Попит на тепличні огірки утримується досить високий, що також надає додаткову підтримку цінам”, – йдеться у повідомленні.
Експерти зазначили, що наразі ціна на тепличні огірки в Україні вже в середньому у 2,5 раза вища, ніж у середині липня 2023 року.

За словами ключових гравців ринку, компенсувати брак пропозиції за рахунок імпортної продукції найближчими днями навряд чи вдасться, оскільки поставки наразі вельми незначні й нестабільні. Залишається сподіватися, що липневі дощі та зниження температури повітря змінять ситуацію з огірковою проблемою.