Наймення йому – «Найбільша демонстрація книг, присвячених життю та творчості Тараса Шевченка, які презентовані компактно у міській загальноосвітній школі». Левова частина книжної «колекції» — невмирущі «Кобзарі». Загальна кількість експонатів – 801.

Автор проекту — Богдан Фединчук, учитель української мови та літератури Бершадської ЗОШ I-III ступенів № 1.

Як зізнавалися молоді люди, котрі разом зі своїми наставниками та батьками долучилися до встановлення рекорду, це була чудова нагода не тільки потримати «Кобзар» у своїх руках, а й перечитати поеми та вірші Шевченка на паперових носіях.

Дипломи Книги рекордів України вручені автору проекту Богдану Фединчуку, відділу освіти, фізичної культури та спорту Бершадської РДА; Бершадській ЗОШ I-III ступенів № 1. Нагороди вручав уповноважений Національного проекту «Книга рекордів України», член Спілки журналістів України, поет-шевченкознавець Віктор Цимбал.

Під час реєстрації рекорду «Найбільша демонстрація книг, присвячених життю та творчості Тараса Шевченка, які презентовані компактно у міській загальноосвітній школі» вдалося дізнатися про такі подробиці: загальна кількість лише колекційних «Кобзарів» склала 642 книги; загальна площа колекційних книг, розташованих у формі серця, зайняла 25 квадратних метрів; найстаріший «Кобзар» у колекції — 1949 року видання; наймолодший «Кобзар» — 2016 року видання; найважчий «Кобзар» у колекції — 1325 грамів; найлегший — 125 грамів; найбільший за розміром «Кобзар» виявився 34 сантиметри у висоту та 28 см у ширину і найменший, відповідно, – 5 та 4 сантиметри.

Сергій Вознюк