Днями Дарницький райсуд Києва продовжив ще на 2 місяці запобіжний захід у вигляді тримання під вартою вінничанину Андрію Романюку, якого підозрюють у вбивстві двох правоохоронців у ніч проти 4 травня 2015 року… Напередодні нашому земляку стало зле, оскільки у нього діагностували відкриту виразку шлунка.

– Андрія забрали до лікарні та протримали чотири години у коридорі. Взяли аналіз крові та повезли назад до камери. Після повернення в ізолятор Романюку більше не надавали медичну допомогу. Адміністрація СІЗО перешкоджала потраплянню до нього лікарів. Попри незадовільний стан здоров’я активіста доставили на засідання Дарницького районного суду Києва. Незважаючи на те, що з рота у нього сочилася кров і він погано розумів, що відбувається, суддя не скасував засідання і знову залишив добровольця війни під вартою до 3 червня, – розповіли рідні та друзі підозрюваного вінничанина. — Впевнені, що всі тортури до Андрія застосовуються через його активну діяльність. Адже 1 квітня написав на своїй сторінці у Facebook допис про вбивство у Києві активіста Миколи Яреми, який захищав від рейдерства Святошинські озера. Посилаючись на інформацію ЗМІ, Андрій повідомив, що до спроб захопити водойми причетний депутат від Опозиційного блоку. Публікація набрала більше тисячі «лайків» і приблизно п’ять тисяч «репостів». І за цю правду тепер вінничанин розплачується. Ми боїмось за його життя, адже три роки хлопець без медичної допомоги. А вдома у нього лише мама.

Додамо, що Андрію Романюку за інкриміновані статті — умисне вбивство, насильство над працівником правоохоронного органу і тероризм – загрожує ув’язнення строком на 15 років, оскільки на момент вчинення злочину він був неповнолітнім. Інші фігуранти цієї справи — Микола Мнишенко та Дмитро Ситніков – мають запобіжні заходи у вигляді особистого зобов’язання, а вінничанка Віта Заверуха — запобіжний захід у вигляді застави в розмірі 1,5 млн грн. Чому ж Андрія залишили у Лук’янівському СІЗО і за три роки не перейшли до розгляду справи по суті?

Віталіна Володимирова