– За мисливський сезон 2017-2018 років у нашому районі відстріляли п’ятьох вовків. Найбільшого — бригада з села Гнаткова. Тоді хлопці полювали на зайця та й підстрелили здорового вовка в полі. Його вже мертвим знайшли за тиждень. Здоровий хижак! Ще чотирьох здобули теж під час полювань. Дві вовчиці та ще пара молодих, але вгодованих вовків. Їх усіх взяли неподалік сіл, — розповів голова Томашпільської районної організації Українського товариства мисливців та рибалок (УТМР) Ігор Перейма. — Бо вовків у нас спостерігали по усьому району. Вони облюбували наш район років зо десять. За цей час у нас вже добули близько 50 хижаків. А уявіть, скільки всього їх може бути! Є вовки у лісах, де сходяться наш, Тульчинський, Чернівецький, Ямпільський та Шаргородський райони. Бачать їх в урочищі — відтворювальній ділянці площею близько 200 гектарів неподалік самого Томашполя, де автошлях Вінниця — Томашпіль. Це зовсім поруч із райцентром. Там багато років заборонене полювання, є кілька десятків козуль. Тож ця місцина й вабить до себе хижаків. Цікаво, що ми практично ніколи не знаходили в угіддях рештків тварин, яких вполював вовк. Мабуть, тому, що вовки з’їдають свою жертву до кісток. Це хижак, якому треба багато м’яса!

Ігор Перейма розповів, що останніми роками вовки часто навідуються й на звалища відходів від забою тварин…

– Ми бачили там вовчі сліди. Навіть влаштовували засідку, підкидали приманку — тушу мертвої худоби. Чекали день-два — нікого немає, а щойно покинули засідку — вже побачили згодом там сліди та рештки бенкетування вовка… Перехитрив нас! Наші єгері бачили там великих вовка та вовчицю. Щоправда, здалеку. Люди кажуть, що також бачать їх. На щастя, випадків нападу вовків на людей не зареєстровано. Але у селі Пеньківці вони чотири роки тому загризли бика. Cкільки вовків у нашому районі – достеменно невідомо. Бувають вовки-мігранти, які проходять районом, попутно полюючи на тварин. У південні райони Вінниччини вони можуть мігрувати з Одеської області чи Молдови. Ми дуже стурбовані цією ситуацією. Адже скоро народження молодняка у козуль, кабанів, зайців, птахи гніздуватимуться та виховуватимуть пташенят. Саме на цих тварин й полює вовк. Звісно, хижаки теж у передчутті своїх «жнив». Тож ми ретельно готуватимемось оберігати тварин.

За словами голови Вінницької обласної організації УТМР Юрія Карвацького, крім Томашпільського району, двох вовків відстріляли в цьому році ще у Тростянецькому та Шаргородському районах. Мисливці зазначають: ситуація із вовком в області не є катастрофічною, але вимагає постійного контролю з боку користувачів мисливських угідь. Так минулоріч в угіддях УТМР області відстріляли десять сірих хижаків.