Втім, попит також збільшується. За останній рік кількість авто з електричним двигуном в Україні зросла майже вдвічі і становить понад 4500 автомобілів, хоча держава досі не розробила програм, які б скасували мито на дороговартісні запчастини на електрокари та сприяли встановленню нових зарядних станцій.

Вінничанка Ірина Селезньова — одна із перших, хто придбав електромобіль. Він дозволяє їздити на великі відстані. Уже подорожувала до Львова, Бердянська, влітку планує у Європу. Окрім того, це ще й економія коштів. Не потрібно міняти мастила та свічки запалювання. Головне — не забути підзарядити автівку. За словами Ірини, на Вінниччині уже нараховується більше ста електромобілів. На вулицях можна побачити і славнозвісну «Tesla». На таких їздять не лише жителі обласного центру, а й районів — Барського, Бершадського, Тульчинського. Для того, аби «електрифікувати» область зарядними станціями, власники машин об’єднались у спільноту, аналогів якій у країні немає. Бо розуміють: від держави не варто чекати їх.

– Коли у місті з’явились електромобілі, постало питання із розвитком інфраструктури, — каже координатор спільноти власників електромобілів у Вінниці Ірина Селезньова. — Підзарядити автівку можна на СТО, торговельних центрах, кав’ярнях та автомийках, власники яких надали майданчики для станцій. Вони і сплачують за спожиті кіловати, бо для них це вигідно: людина може стати їхнім постійним клієнтом.

Облаштовуємо зарядні станції і ми. Перша з’явилась у Вінниці на одній із автомийок. У 2016 році таку ж облаштували у Бару. Наразі у Вінниці працюють 15 зарядних станцій. Також вони є у Гайсині, Стрижавці, Немирові, на кордоні з Житомирщиною та в Хмельницькій області. Одна станція коштує близько 850 доларів. Тут за спожиті кіловати сплачують власники автівок.

Майже всі електромобілі, на яких їздять вінничани, придбані на аукціонах в Америці. Їх перевозять через порт Одеси, а тоді вже — до вінницького салону. Такий варіант зручний, адже в середньому вживана автівка коштує 14 тисяч доларів. На новий електрокар доведеться витратити вдвічі більше.

Покупці електромобілів серед вінничан — лікарі, айтішники, фахівці у галузі SММ, чиновники та бізнесмени. Серед них — син екс-нардепа і голови митниці Володимира Скомаровського — Вова, який нині займається автобізнесом.

– Мій син їздить на Nissan Leaf. Це пригнаний американський варіант. Він любить електрокари. За 15 гривень він протягом дня наїжджає 100 км. Не викидає у повітря шкідливих газів — це супер. Міг би дозволити собі іномарку із дизельним чи бензиновим двигуном, але не хоче, — каже Володимир Скомаровський. — Я й сам пробував їздити на електрокарі. Машина чудово їде. Це не «Мерседес», але для міста — ідеальний варіант. Мінуси — маленький пробіг та відсутність швидких електрозаправок. Якщо «Мерседес» випустить електрокар, відразу куплю собі.

Віталіна ТРУДЬКО