Це дуже добрий старт, і якщо ситуація не зміниться, то до липня половина населення області матиме з лікарями декларації і лікуватиметься за новими правилами. Про це повідомив під час брифінгу начальник інформаційно-аналітичного центру медичної статистики Вінницької області Василь Железняк.

Вже з понеділка 717 сімейних лікарів почали працювати з деклараціями. Найактивніше процес відбувається у Вінниці, Крижопільському, Гайсинському, Немирівському, Чечельницькому та Хмільницькому районах.

За словами директора департаменту охорони здоров’я Вінницької ОДА Людмили Грабович, зарплати сімейних лікарів значно зростуть, бо тепер гроші йтимуть за пацієнтом. Це 370 гривень на рік. У середньому зарплати лікарів складатимуть приблизно 12-16 тисяч гривень.

Втім, не завжди сімейні лікарі хочуть братися за обслуговування пацієнтів, котрі живуть далеко від амбулаторії. Звичайно, це можна оскаржити, але люди мають самі розуміти, що при якомусь екстреному випадку медик не завжди зможе оперативно доїхати до людини, котра далеко мешкає.

І ще — лікар справді може відмовити пацієнту, коли вже набрав певну кількість на обслуговування. Це – до 1800 людей для лікаря загальної практики сімейної медицини, для терапевта – до 2000 пацієнтів, 900 дітей – для педіатра.

Людмила Грабович заспокоює, що без свого лікаря ніхто не залишиться, бо, судячи з нинішньої практики, в Україні немає сімейного лікаря, який набрав би більше 1,5 тисячі пацієнтів.

Соломія КАЛЮЖКО