Зараз за домашню ковбаску правлять по 180-220 гривень, кров’янку — 75, сальтисон — 110, сало — 60. Свинячі шиї коштують на ринку від 140 грн., у таку ж ціну лопатка та задня частина. Вирізку віддають за 160 грн.

Ми з’ясовували, скільки потрібно сил, часу та коштів, аби вигодувати кабанчика. Чому все більше селян відмовляються від них, та чи може свинина стати невдовзі стати дефіцитом.

Господар із Хмільницького району Володимир Іванович сільським господарством займається 20 років. Із дружиною Тетяною тримають двох корівок та стільки ж телят. За ці кошти виживають та оплачують навчання дітям в університеті. Чоловік добре знається і на технології, і на свинячій арифметиці.

– Не повірите, але перед Великоднем ще не чув, що десь у селі колов порося, за останні півроку у нашому селі ніхто не бачив заготовачів. Хоча раніше щотижня вони їхали із двома-трьома кабанчиками на причепі, — розповідає Володимир. — Бо пенсіонерам свині стали не по кишені. Хто ж при мінімальній зарплаті купить пару, яка на базарі вартує аж 3500 гривень?! Фермери віддають одне 10-кілограмове за 1500 гривень.

Ми ж із дружиною тримаємо чотирьох свиней, аби мати корисне та екологічно чисте м’ясо. В рік потрібно на голову тонну зерна. А перевести у гроші — мінімум 4000 гривень! А ще ж бурячка треба, люцерни, сироватки, гарбузів, картоплі. А наробитися… То хіба воно варте того, щоб здати кабанчика заготовачам по 50 грн. за кіло?

Володимир Іванович наголошує: якщо раніше люди брали за пай зерно, цукор та утримували худобу, нині ж це роблять лише одиниці. За 2 га землі в середньому виплачують 7500-8000 гривень.

– Селянам потрібні гроші. Є такі в нас, що позабирали кошти за 2021 рік. Виходить, що люди за копійку готові на десятиліття віддавати свої землі, які агрохолдинги виснажуть ріпаком та соняшником.

У цивілізованому світі всі, хто працює на землі, захищені від ризиків дотаціями. А ще вони мають відповідні квоти – на виробництво зерна чи тієї ж свинини. Тобто в них гарантовано закуплять замовлений товар у відповідній кількості. До того ж за ціною, яку узгодили раніше. У нас – жодних гарантій. Працюєш на свій страх і ризик. А чиновники своїми недолугими реформами ще більше зв’язують селянам руки…

Віталіна Володимирова