Бо за підтримки німців та швейцарців по всьому місту планують відкрити 15 пунктів видачі-прийому «коліс», і спеціальні термінали мають вберегти «веліки» від крадіїв за останніми ноу-хау.

– Минулого року у нас у прокаті вкрали 5 велосипедів, і всіх «злодіїв» ми знаємо! Але повернути велосипед через суд дуже важко і затратно! А всі ломбарди по Вінниці, куди здають крадені колеса, кришують самі знаєте хто… — розповів співласник міського приватного велопрокату, призер Олімпійських ігор та керівник НОК Вінниччини Павло Хникін. – Бо коли у нас викрали велосипед за 6 тисяч гривень, у суді на всі витрати треба заплатити 2 + гонорар адвокату. І все – твій велосипед вже «золотий»! А навіть якщо ти виграв суд у крадія, то виконавча служба просто не працює і не може витребувати гроші із підсудного…

Тому мені цікаво і дещо тривожно перед відкриттям «німецького» велопрокату по Вінниці, бо крадії велосипедів застосовують різні та хитрі схеми… Одні показують чужі паспорти із переклеєними фото! Інші тупо не повертають колеса і здають у ломбард! Інші – розбирають їх на запчастини… Тому я бажаю успіху цьому міжнародному проекту, та над велодоріжками по місту ще багато роботи!

Водночас, вже відомо, що ТОВ «Некстбайк Україна» та КП «ВТК» займається створенням об’єктів муніципальної системи велопрокату, і на нього буде витрачено 180 550 швейцарських франків. А «Некстбайк» – потужна німецька компанія, яка працює оператором велопрокату в 100 містах світу. В Україні вона з 2015 року успішно працює у Львові. В нашому місті за підтримки Швейцарського бюро співробітництва в Україні відкриють 150 стійок для велосипедів Smart Docks та 15 терміналів Flat. Для прокату «Некстбайк Україна» передасть місту 120 спеціальних велосипедів…

Термінали облаштують на перехрестях вул. М. Ващука – вул. Келецька, проспекту Космонавтів – вул. Келецька, вул. 600-річчя – вул. Келецька, біля Західного автовокзалу (Хмельницьке шосе, 107), Вінницького національного технічного університету (Хмельницьке шосе, 95), Парку дружби народів (вул. Андрія Первозванного), «Електромережі» (кінцева зупинка по вулиці Пирогова), в районі ринку «Урожай» (Національний медичний університет по вулиці Пирогова). Також взяти колеса на прокат можна буде на вулиці Магістратській на вході до Центрального парку, на площі Європейській під Вежею, на перехрестях вул. Стрілецької – вул. Київської, вул. Брацлавської – вул. Замостянської, біля музею Коцюбинського, площі Перемоги та залізничного вокзалу.

Як буде працювати ця система і чи зможе вона вберегти від крадіїв — побачимо вже у 2018-му…