Святий мученик Лаврентій був родом з Іспанії і з дитинства виховувався в християнській вірі. Виріс він у Римі, де й вступив на шлях служіння Богу, ставши архідияконом при римському папі Сиксті.

Коли імператор Декій з урочистістю повертався до Риму після перемоги над персами, римський правитель Валеріан ув’язнив папу Сікста з деякими кліриками та християнами. Святий Лаврентій теж хотів приєднатися до свого архієрея і йти на муки за Христа, але святий Сикст наказав йому спершу роздати церковне майно жебракам і нужденним, а потім передрік йому ще славетніший подвиг мучеництва.

Святий Лаврентій узяв усі церковні скарби та роздав убогим християнам. Одночасно багато з них зцілив від хвороб, особливо від сліпоти. Потім він був схоплений і ув’язнений до в’язниці, де також зцілив деяких сліпих в’язнів і привів до Христа начальника в’язниці Іполита з його домашніми.

Незабаром святий був приведений до катів Декія і Валеріана, які жорстоко катували святого Лаврентія, але мученик безстрашно сповідував Христа і своєю мужністю осоромив мучителів, прийнявши від Господа світлий вінець за свій подвиг.