Справа в тому, що менше ніж за рік Вища кваліфікаційна комісія суддів України хоче переатестувати понад 5000 суддів. 23 березня одна з колегій ВККС за півтори години встигла провести співбесіди з 9 суддями. Це лише підтверджує, що кваліфікаційне оцінювання — конвеєр, єдина мета якого — зберегти суддям посади та відзвітувати про «успішне завершення» реформи. Як наслідок, вже у «реформованих» судах опиняться і судді Майдану, і судді, які часто відвідують окуповані території, що загрожує національній безпеці країни, і судді, статки яких не відповідають задекларованим доходам, і судді, які причетні до ухвалення свавільних рішень, які стали предметом розгляду ЄСПЛ.

«На суддівському конвеєрі ВККС влаштовує суддям псевдоперевірку їхнього професійного рівня та доброчесності. Порушуючи закон та Конституцію ВККС, зробила все для того, аби громадськість не змогла перешкодити цьому конвеєру. Більше того, своїми рішеннями комісія дала зелене світло усім суддям, які ухвалювали рішення проти учасників Революції гідності», — розповіли у Громадській раді доброчесноті і зазначили, що не бажають, аби влада використала громадськість задля розхвалювання досягнень судової реформи перед міжнародними оганізаціями.

Нагадаємо, судова реформа стартувала в Україні у 2016 році. Втім, під час конкурсу до нового Верховного Суду Вища кваліфікаційна комісія суддів (ВККС) взяла до уваги лише 13 з 55 негативних висновків Громадської ради доброчесності. Таким чином майже 80% суддів «нового» суду – це старі кадри.

Чи не тому стосунки між представниками ГРД і ВККС не складались практично з початку співбесід кандидатів до Верховного Суду. Між представниками комісії та Ради доброчесності не раз траплялись словесні перепалки. Від ГРД звучала критика про недоброчесність окремих членів ВККС з вимогою про їх заміну та про «фейковий» конкурс.

– Але вихід з процесу так званого кваліфікаційного оцінювання не означає, що ГРД припиняє реалізацію функцій участі громадськості в оцінюванні. Боротьба продовжується, змінюються методи, — запевнили активісти.

Ілона ВАЛЬТЕР