А ще військовий збір вводиться за продаж нерухомості та ювелірних виробів, за послуги мобільного зв’язку. У зв’язку із цими змінами українці прогнозують майбутній стрибок цін. Тому всі поспішають придбати авто. А які нині діють норми оподаткування – розповідає Оксана Домерат, керівник ГУ ДПС у Він­ницькій області:

— За ст.173 Податкового кодексу України дохід від продажу (обміну) об’єкта рухомого майна протягом звітного податкового року оподатковується за ставкою 5%. Проте є винятки. Зокрема дохід від продажу протягом цього року одного автомобіля або мотоцикла, або мопеда, — не оподатковується! Дохід від продажу (обміну) інших об’єктів рухомого майна визначається виходячи з ціни у договорі купівлі-продажу (міни), але не нижче оціночної вартості цього об’єкта, визначеної згідно із законом.

— А якщо протягом року вінничанин вдруге продасть легковика, то яка буде ставка податку?

— Другий продаж автомобіля, мотоцикла, мопеда оподатковується 5%. А третій та наступні продажі — 18%.

Окремо хочу звернути увагу читачів «33-го каналу», що доходи, які не були оподатковані в момент їх отримання, необхідно декларувати. Декларація подається по завершенні календарного року, в якому їх було отримано, до 1 травня. З питаннями можна звернутись у Центр обслуговування платників та за телефонами «гарячих ліній», перелік яких розміщено на субсайті ГУ ДПС у Вінницькій області.

— Оксано Анатоліївно, який нині порядок оподаткування доходів від продажу нерухомого майна?

— Згідно з Податковим кодексом України не оподатковується один раз протягом звітного податкового року (за умови перебування майна у власності більше 3 років) дохід від продажу:

*житлового будинку, квартири (або частини), дачного будинку (включаючи незавершене будівництво, земельну ділянку, побутові споруди);

*земельної ділянки, що не перевищує норми безплатної передачі за ст.121 Земельного кодексу України;

*земельної ділянки сільгосппризначення, отриманої у власність в процесі приватизації земель або у спадщину.

— А якщо я квартиру отримала у спадок, то зможу її продати без оподаткування лише через 3 роки?

— Ні. Ця умова щодо 3-х років не поширюється на майно, отримане у спадщину. Тобто у вашому випадку не підлягатиме оподаткуванню дохід від продажу отриманої у спадщину квартири, але за умови, що впродовж календарного року у вас не було аналогічної операції.

— А якщо протягом року здій­снюється другий продаж будинку чи квартири?

— Дохід, отриманий від продажу протягом звітного (податкового) року другого об’єкта нерухомості, оподатковується 5%. А от дохід, отриманий від продажу третього та наступних об’єктів нерухомості, підлягає оподаткуванню 18%.

Ірина ЗОНОВА