Це не просто кіт, а бойовий побратим з позивним Псих. Про його історію дізналася вся Вінниця, бо власник кота — учасник АТО Михайло Касьянов — розповідав журналістам усі подробиці про свого пухнастого побратима в надії його відшукати.

Псих загубився, ймовірно, в районі залізничного вокзалу у Вінниці, вранці 19 лютого, коли бійці повертались із другої ротації у Гайсин.

– Йому трохи більше року. Пройшов із нашим батальйоном дві ротації. Перша його ротація у житті — Попасна. Там у мене під ліжком він народився. Він був третім з виводка. Спокійний і лінивий. Потім він потрапив безпосередньо на фронт, і характер кота різко змінився. Під час військових дій він сидів із нашим кулеметником і не ховався від обстрілів, а грався із гільзами. Так усі два дні на зміні й провів. А потім повернувся і почав нападати на усіх: на своїх братиків та сестричок, на маму-кішку, навіть на вівчарку із пазурами кидався. Ми посміялись і назвали його Психом, — розповідає Михайло. — Потім була друга ротація — на Маріупольському напрямку. І от коли ми вже звідти повертались до гайсинської частини, він лапою якось, певно, натиснув кнопку склопідйомника і вистрибнув на світлофорі. А ми аж на виїзді з міста помітили, що його вже немає в машині.

У фейсбук-групі «Найденные и потерявшиеся животные — Винница» Михайло написав, що Псих йому дорожчий і ближчий за деяких людей. Також розповів, що той був у жовто-рожевому нашийнику від бліх, і що на свою кличку Псих відгукується. Щоправда, на жіночий голос не реагує, відкликається тільки чоловікам. Мордочка навколо носа — чисто-біла, без чорних смуг. Усі фото кота були зроблені після пожежі на позиції — трішки забруднився.

А невдовзі до редакції зателефонували зі Жмеринки. Наталя повідомила, що Псих знайшовся! Чорно-білий котик з ошийником гуляв у дворі з її котом. Голодний і дуже своєрідний, він з’їв великий шмат ковбаси і влігся трохи перепочити. Тим часом Наталя вже телефонувала власникам. Ті миттю найняли таксі, прислали за ним дівчину з контейнером. Та згодом виявилося, що цей котик — не Псих…

Пошуки пухнастого бойового побратима і досі тривають. Волонтери і небайдужі люди переймаються долею кота і просять усіх, хто бачив його, відгукнутися.

Ілона ВАЛЬТЕР