На останню родина відвела аж три гектари. Тож тепер з ранньої весни до перших морозів радують покупців смачною та корисною ягодою. Обробляють власним трактором та мотоблоком, а на період збору наймають людей. З секретами вирощуваннями полуниці та найкращими її сортами поділились з нашою газетою.

– Скільки себе пам’ятаю, завжди подобалось садівництво, хоча відповідної освіти у мене немає. У цій справі мене підтримала кохана дружина, і тепер це стало для нашої родини ще й заробітком. Акцент зробили на полуниці – продаємо як ягоди, так і саджанці. Вирощуємо 20 сортів, кожен із яких має своїх поціновувачів. Один із моїх найулюбленіших – Хоней, виведений у 1979 році в Америці. Полуниця невибаглива у догляді та дає гарний врожай із смачними великими ягодами. Та й чудово цей сорт підходить для подільської землі.

Також до вподоби японський сорт полуниці Чамора Турусі, – каже чоловік. – У нього висока врожайність – до 3 кілограмів із куща. Ягода сягає аж до 100 грамів і має аромат лісової суниці. Крім того, ця полуниця універсальна, бо чудово смакує як свіжою, так і для домашніх заготовок. Для тих, хто хоче насолоджуватись ягодами до перших морозів, раджу такі ремонтантні сорти як Альбіон, Королева Єлизавета, Портола, італійську Ірму та новинку американців Монтерей. При посадці останнього слід дотримуватися великої дистанції між кущами, оскільки рослина вимагає простору для нормального розвитку і цвітіння.

За словами господаря, найбільша проблема полуниці – бур’яни. Тому доводиться часто робити прополку, обрізати вусики та стелити між рядами солому — аби ягоди були чисті та менше хворіли. Окрім того, полуницю потрібно часто поливати, адже літо останнім часом дуже посушливе. Щодо добрив, то подружжя Харченків не радить використовувати «важкі» за своїм складом, адже їхню полуницю їдять діти.

– Цьогоріч весна холодна та затяжна, але, на щастя, кущики не постраждали. А ось період робіт змістився. Бо якщо раніше в цю пору ми вже висаджували полуницю, то тепер робитимемо це в середині квітня. Відповідно врожай матимемо через два місяці. Ті кущики, які із осені, дадуть перші ягоди вже наприкінці травня.

Основною запорукою успіху своєї справи Юрій Харченко називає, в першу чергу, любов до землі та до тієї справи, якою займаєшся. Якщо через силу все це робити, використовувати тільки найману працю, а самому не брати участі, то важко досягти якихось результатів.

Контакти господаря є у редакції.

Віталіна Трудько