Біла невелике, але гарне село з давньою історією та усталеними освітніми традиціями. Першу школу, якщо вірити хронікам, тут збудували ще далекого 1840 року. Щоправда, село тоді було майже втричі більшим і школа була переповнена.

Але, на прикладі демографічної проблеми Білої Турбівської громади на Вінниччині, можна наочно зрозуміти чим завершувалися усі історичні драми, які випали на долю українського селянства. До речі, нинішня воєнна трагедія може остаточно добити сотні невеликих вінницьких сіл, які годують, дають робочі місця і зберігають культурні, духовні та крафтові традиції визнаної у всьому світі унікальної української автентичності.

На жаль, це може трапитись, якщо місцева влада не перестане так активно педалювати невиправдане спрощення та здешевлення системи освіти. Не треба далеко ходити, щоб уже зараз розуміти невтішні наслідки дистанційного навчання. І, звичайно, не завжди ефективного укрупнення учбових закладів. Особливо під час такої страшної війни, коли все населення країни перебуває у постійному стресі, до якого особливо чутливі діти.

Отже, на початку війни у Білянській школі навчалося 35 дітей. У закладі працювало 8 педагогів. Як кажуть місцеві жителі, школярі отримували і отримують повноцінну освіту завдяки професійному педколективу. Але певні урядові формуляри заохочують місцеве керівництво закривати такі навчальні заклади. Бо це легше, ніж знайти у місцевому бюджеті кошти на їх утримання. Щоправда, на час війни діє постанова постанова Кабміну #245 від 5 березня 2024 р., котрою передбачається фінансування школи з освітньої субвенції до 1 вересня 2025 року. Однак, схоже, у селищній раді цей пункт постанови не прочитали. Тому людям досі не ясно чи будуть діти вчитися в Білій, чи вже за чотири дні школу закриють всупереч постанові уряду.

Це стосовно якості освітнього процесу. Яким він може бути, коли 27 теперішніх білянських школярів в один день перекидають в іншу, значно більшу школу з новими вчителями, новими порядками і новою організацією процесу. При чому, не зовсім коректною для цих дітей. Адже в Білій також вчаться діти із Шендерівки та Малої Білої. Певно і двох годин не вистачить, аби їх всіх позбирати в автобус.

– Ми боїмося, що тепер дітям доведеться за будь-якої погоди прокидатися на півтори години раніше, трястись напівсонними по двадцяти кілометрах бездоріжжя у напрямі турбівської школи і призвичаюватися до інакшої дійсності. Скільки часу знадобиться для такої адаптації? – Запитує мама восьмикласниці білянської Олена Миколаївна Стахова.

– Зважте, що у одинадцяти із цих 27 учнів батьки зараз воюють на фронті, де їм і так вистачає гострих відчуттів. А тут додається ще один головний біль – муситимуть щодня переживати ще й за безпеку своїх дітей під час навчального року. При новій школі у Білій з надійним укриттям, яке зводили на власні кошти.

Школі у Білій немає ще й 20 років. У шкільному укритті – 2 кімнати.

Цих 20 кілометрів по бездоріжжю без жодних гарантій, що не прилетить, це щоденний серйозний ризик для школярів. котрі мають право на безпечне і комфортне навчання. До речі, досі вчителів нашої школи не попередили про долю навчального закладу.

Зараз всі ніби стривожені тим, що люди масово виїжджають з України і більшість не збирається повертатися. А що їм робити, коли з їхніми потребами ніхто не рахується. Замість того, щоб підтримувати селян, заохочувати переселятися сюди молодих людей з дітьми, закриваються школи, ФАПИ, дитсадки, клуби, – каже пані Олена.

До речі, жінка нещодавно похоронила свого сина, бійця ЗСУ, який загинув на фронті. Він уже не повернеться у рідне село працелюбним усміхненим молодим чоловіком. Тому так болить у неї душа за кожну сільську дитину.

Батьки білянських школярів вже не один день оббивають пороги владних кабінетів у Турбівській селищній раді. В управлінні освіти, культури, туризму, молоді та спорту їм доказують свою правду. Мовляв, дорогу поремонтуємо, автобус вже закупили. І вже виділили з бюджету на його обслуговування 170000 грн. Тому будемо укрупняти з метою економії ресурсів громади.

Але білянські люди переконані, що дорогу як слід не зроблять, бо обіцяють це вже не перший раз, але тієї ямочної заліпки вистачає якраз на місяць. Так буде і на цей раз. Утримання автобуса за такі гроші при очікуваному підвищенні цін на пальне, пришвидшеному зносі на бездоріжжі та витратах на зарплату водієві й супроводжуючому неможливе.

На це піде вдвічі більше грошей. Тобто, майже стільки, скільки мав би виділити місцевий бюджет на утримання діючої зараз білянської школи до кінця навчального року. Це не рахуючи вартості ремонту дороги. То в чому тут логіка такого поспішного закриття навчального закладу, проти якого виступає громада Білої?

Жителі села та педколектив дуже хотіли почути від влади відповіді на свої запитання. І, охоче зустріли б чиновників у своїй школі. Перед прийняттям такого доленосного рішення. Як кажуть люди, “не вписалося їх питання в порядок денний”, не знайшлося часу у начальника управління освіти селищної ради на візит ввічливості.

Так, між собою місцеві депутати та чиновники поговорили та узгодили. І, попередньо, винесли питання про закриття шкіл на 27 число. Ніби, у цей день відбудеться сесія і на неї пустять білянських батьків та активістів. Фактично, за пару днів до початку нового навчального року, коли вже всі плани затверджені, кошториси зверстані і рішення прийняті. Ось такий односторонній “діалог” пропонує місцева влада жителям громади.

На момент виходу цієї публікації нам ще не були відомі результати можливих переговорів представників Білянської громади із турбівськими чиновниками. Сподіваємось, що депутати селищної ради знайдуть розумний компроміс у вирішенні цього непростого питання. І так віддячать батькам-воїнам, які ціною свого життя захищають зараз нашу землю від ворога. Зрештою від справедливого рішення сесії напряму залежить майбутнє гарного подільського села з давньої історією і майже двохсотлітніми освітніми традиціями.

За коментарем ми звернулися до керівника управління освіти Турбівської селищної ради Оксани Олійник. Ось що повідомила посадовиця:

– Я розумію стурбованість батьків та вчителів з Білої. Але у кожного з нас своя відповідальність. Я чітко керуюсь вимогами профільного міністерства і дію у законодавчому полі.

Наразі вимога МОН залишається незмінною. Закриттю підлягають всі школи, в яких налічується менше 40 учнів, якщо вони знаходяться в радіусі не більше 20 км від більшої школи.

У Білій зараз лише 27 учнів. І знаходиться вона на відстані 12 км від базової. Ремонт дороги вже робиться. Те, що батьки воюють, то честь їм і слава. Але ж воюють не лише вони. І нам дійсно потрібно економити кошти громади, бо ми також купуємо для ЗСУ і дрони, і все необхідне.

Але, попри все, я одноосібно не ухвалюю рішення про закриття школи. Це мають вирішити депутати на сесії.

Анатолій Жучинський