Вінницькі обранці вимагали зняття недоторканності з нардепів та заборони ГМО. Активісти Комітету виборців України нещодавно проаналізували рішення обласних рад і вибрали найабсурдніші, ті, котрі навіть не належать до компетенції обласних рад і взагалі йдуть у розріз зі звичайною людською логікою.

Вразили своєю законотворчістю вінницькі депутати. Це рішення №940 від 29 вересня 2015 року «Про звернення депутатів Вінницької обласної Ради 6 скликання до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо нормативно-правового регулювання поводження з генетично модифікованими організмами в Україні». Тоді обласною радою керував Сергій Свитко.

А ще рішення №456 від 18 липня 2017 року «Про звернення депутатів Вінницької обласної Ради 7 скликання до Голови Верховної Ради України Андрія Парубія щодо зняття депутатської недоторканості». Рішення підписував голова облради Анатолій Олійник.

Діапазон прийнятих рішень є надзвичайно широким: від встановлення правил розмитнення автомобілів та боротьби із ГМО-продуктами до відставки окремих міністрів чи всього уряду. В умовах реформи децентралізації вплив обласних та районних рад суттєво зменшується, а тому брак уваги депутати компенсують за рахунок одіозних рішень. Не виключено, що із наближенням дати президентських та парламентських виборів кількість подібного абсурду зросте, – прокоментував голова КВУ Олексій Кошель.

Загалом з часу свого обрання, у жовтні 2015 року, обласні ради прийняли понад 200 рішень, котрі явно виходять за межі їхніх повноважень. Причому, вказані звернення були підтримані депутатським корпусом та передані Верховній Раді, Кабміну та Президенту.

Найбільше піар-рішень за два роки прийняли депутати Львівської (34 рішення), Івано-Франківської (25) і Тернопільської обласних рад (23). Їх особливістю є сильні позиції опозиційних партій.

Ілона ВАЛЬТЕР