Представлено найбільший автомобіль в історії бренду

Компанія Smart поки відома як виробник мініатюрних міських автомобілів, але скоро це зміниться. Бренд активно оновлює свою лінійку транспортних засобів й щойно представив свій найбільший в історії автомобіль – Smart #5. Трансформація автомобілів Smart є наслідком того, що бренд став спільним підприємством Mercedes-Benz і китайського автомобільного гіганта Geely.

При 4705 мм завдовжки, 1920 мм завширшки та 1705 мм заввишки #5 набагато більший за #1 або #3. За розміром він схожий на новий Peugeot 5008 і більший за Mini Countryman, але він буде мати п’ять, а не сім місць. Однак він має деякі характерні для бренду елементи екстер’єру, зокрема панорамний дах із підсвічуванням, безрамні двері та короткі передні та задні звиси.

Smart не оприлюднив багато деталей про електричну силову установку #5, але каже, що в ній використовується 800-вольтна архітектура, яка дозволяє акумулятору ємністю 100,0 кВт-год заряджати від 10 до 80 відсотків всього за 15 хвилин. За даними Smart, модель #5 здатна проїхати до 740 кілометрів на повному заряді, хоча ця цифра отримана через м’який цикл випробувань у Китаї.

Топова комплектація з подвійним двигуном пропонує потужність у 637 кінських сил. Це більше, ніж у Hyundai Ioniq 5 N і Kia EV6GT. Показники продуктивності ще не оприлюднені, але очікується, що ця версія #5 розганяється до 100 км/год менш ніж за 3 секунди. Для тих, хто не любить розганятися миттєво, буде варіант з подвійним двигуном меншої потужністю 579 к.с. і дві одномоторні версії з 335 і 358 к.с.

#5 поєднує прямокутний силует з гладкою поверхнею та цілеспрямовану поставу. Передня частина має виразну світлову смугу на всю ширину з чотирма овальними допоміжними ліхтарями в лінію під значком Smart, і той самий привабливий мотив повторюється в задніх ліхтарях. #5 оснащений панорамним люком і безкаркасними дверима, а дверні ручки розташовані врівень з кузовом. Smart має плаваючі ковпаки, які залишаються вертикальними, поки колеса рухаються, як у Rolls-Royce.

Smart #5 буде пропонуватися в двох варіантах: Premium і Summit Edition (додається світлова смуга на даху). Опційний пакет Adventurers’ Collection робить автомобіль більше схожим на всюдихід, додаючи захист днища, багажник на даху, бічні підніжки, сумку з одного боку та драбину з іншого.

Салон характерний для преміумкласу, з розсіяним освітленням, що вкриває дверні панелі та центральну консоль. Два 13,0-дюймові дисплеї доповнюють 10,3-дюймову панель приладів. Також тут є 25,6-дюймовий проекційний дисплей доповненої реальності. Smart також каже, що №5 використовує систему генеративного штучного інтелекту для голосових команд, щоб відповідати “майже на всі запити, які тільки можна уявити”. Водій може використовувати голосові команди для будь-чого: від елементів керування клімат-контролем і навігацією до музики, телефонних дзвінків, обміну повідомленнями та певних елементів керування транспортним засобом.

Смарт називає шкіряні передні крісла сидіннями з “нульовою гравітацією” і каже, що вони можуть нахилятися до кута 121 градус, а всі сидіння в транспортному засобі можна скласти разом, щоб створити імпровізоване ліжко розміру king-size. Внутрішнє навколишнє освітлення можна налаштувати на 256 різних кольорів, і #5 не лише оснащено звуковою системою Sennheiser із 20 динаміками, але також вбудованим проєктором і портативною колонкою, яку можна використовувати поза автомобілем. Навколишнє освітлення також можна налаштувати так, щоб воно пульсувало в ритмі музики. Ціни на Smart #5 поки невідомі, але очікуються в межах 60 тисяч доларів США.