Минулого вівторка співробітники Антикорупційного бюро та Служби безпеки України затримали заступника прокурора Вінницької області Олександра Попеска.

За інформацією слідства, посадовець вимагав шість тисяч доларів за вирішення питання стосовно закриття кримінального провадження щодо самовільного захоплення 50 гектарів земель сільськогосподарського призначення в одному із районів області. Фігуранта справи та двох посередників правоохоронці затримали за місцями їх проживання після отримання всієї суми хабара. До речі, один з посередників, теж звільнений раніше з прокуратури за хабарі, відомий «земельний» аферист. Нині він адвокат. Досудове розслідування у рамках відкритого кримінального провадження здійснюється за ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України — одержання хабара в особливо великому розмірі або службовою особою, яка займає особливо відповідальне становище.

Таке карається позбавленням волі на строк від восьми до дванадцяти років з конфіскацією майна та з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

На фото із місця затримання добре видно розкішний маєток Олександра Попеска. Він зустрічає непроханих гостей босим та у банному халаті. Цей будинок у мережі викладав Автомайдан, який знімав його з квадрокоптера. За їхніми даними, маєток зампрокурора разом із земельними ділянками знаходиться біля Вишенського озера, яке незаконно забудовують чиновники, знищуючи водойму та фауну… На затримання свого підлеглого вже наступного дня відреагував прокурор Вінницької області В’ячеслав Соколовий.

– Мені дуже шкода, що людина, якій я довіряв, так вчинила. Але прокуратура очищується, нехай і репутаційними втратами. Ми зробимо висновки. Якщо вина працівника прокуратури буде доведена, його буде покарано відповідно до закону.

А вже у п’ятницю Олександру Попеску обрали міру запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту. Суд також зобов’язав Попеска носити електронний браслет контролю.

Пан Попеско родом із села Леляки Жмеринського району. Закінчив Харківську національну юридичну академію ім. Я. Мудрого. Із 2001 року він працював у районних та обласній прокуратурах Вінниччини. Із квітня 2015 року – заступник прокурора області. Нагороджений нагрудним знаком «За сумлінну службу в органах прокуратури».

Згідно з даними електронної декларації за минулий рік, на дружину Олександра Попеска оформлений будинок площею 198 кв. метрів. Квартира у Козятині, де власником зазначена юридична особа. Земельні ділянки площею 780, 2500 та 600 кв. м також оформлені на жінку прокурора.

Активісти не раз нарікали Олександру Попеску на затягування розслідувань та закриття резонансних справ.

– Ми звернулися (29.01.2016) до Вінницької прокуратури щодо відповідальних за відправку поліцейських і «тітушні» на Антимайдан у Київ під час Революції гідності вбивати наших побратимів! — каже депутат обласної ради свободівець Валерій Скрипченко. — Справу зам’яли! На той час саме старший слідчий Попеско закрив кримінальне впровадження з цього приводу. Та він би ніколи і не пішов проти тих, хто відправляв «тітушню», тому що вони й досі при владі. Це тому, що люстрації не відбулося. А випадок з хабарем тільки підтверджує відсутність розпіарених владою реформ.

Активіст із Бершаді Анатолій Григорашенко в 2016 році став зіркою «Ютубу», бо після суду над Хортом він разом із однодумцями пішов до приміщення обласної прокуратури не лише із обуренням, а й трьома тухлими яйцями. Зараз він цю історію згадує з іронією: «Якщо кидати яйця в будь-якого прокурора, то не промахнешся. Усі вони нечисті на руку».

– Я тоді кинув яйця в Попеска, бо він нахабно та цинічно розповідав про те, як прокурори воюють у зоні АТО. Захищав свого колегу, який не з’явився на суд. Я не повірив у такі казочки, тож не стримався. Про затримання зампрокурора Вінниччини з хабарем почув із новин. Інтуїтивно відчув, що це Попеско. Активістам зі столиці передам, щоб контролювали справу. І якщо буду у Києві, таки завітаю на суд. Звісно, з яйцями. Куди ж без них…

Валентина ЛІСОВА