У селі Рубань Немирівського району капітан поліції із бойової зброї поранив у живіт лейтенанта.

Сталося це під час відкритого уроку, на очах дітей та вчителів, коли правоохоронці розповідали про особливості своєї роботи та показували прийоми рукопашного бою. Гільза пролетіла за два метри від них. Вчителі і діти одразу не збагнули, що постріл був справжній. А після НП вони продовжили навчальний процес.

Тим часом 34-річного пораненого госпіталізували до лікарні та прооперували. Наразі життю поліцейського нічого не загрожує. Його 38-річного колегу на час розслідування від роботи відсторонили. То ж як так сталось, що поліцейський застосував табельну зброю перед дітьми, чому вона не була на запобіжнику і що тепер йому загрожує?

– У нас була заздалегідь запланована зустріч із правоохоронцями, мета якої – просвітницька робота та попередження правопорушень. Приїхали поліцейські з Вінниці та Немирова. Дітям, яких було близько сорока, провели цікаву та конструктивну лекцію, продемонстрували фільм, показували макети зброї. І все це з таким ентузіазмом, люди — дійсно професіонали своєї справи. Після того двоє працівників спецпідрозділу, які свого часу служили у «Беркуті», показували прийоми індивідуального захисту. Дітей вони не залучали до цього, — розповідає директор школи у Рубані Валентина Головенько. — Якраз у той момент я вийшла, бо до мене зателефонували. З коридору почула постріл.

Коли забігла, один з право- охоронців лежав на підлозі. Крові не було. Чоловік тримався мужньо. Ми вивели із класу дітей. Вони і не зрозуміли відразу, що сталось, тож паніки вдалось уникнути. Тим часом ми викликали працівників сільської лікарні та надали першу допомогу. Пораненого повезли до районної лікарні, де дістали кулю.

Семикласниця Лілія та на рік старша Наталія на момент пострілу знаходились у класі. Пригадують, що в ту мить двоє поліцейських показували, як захиститись від нападника з ножем.

– Один із них впав на землю, підігнувши ноги під себе. Таким чином демонстрував, що його начебто атакують ножем. При цьому дістав з кобури зброю. Раптом поліцейський вистрелив у напарника, що стояв біля нього. Останній впав. Ми спочатку нічого не зрозуміли. Подумали, що це так треба. Мовляв, прикол якийсь. Але хтось із дітей, хто уважно дивився, сказав поліцейському в той момент: «Ти переплутав пістолет». Бо був ще у класі такий самий, але макет. Та це не допомогло. Чому правоохоронець відклав у той момент макет і взявся за бойову зброю – не розуміємо. Після всього, що сталось, не знаємо, чи ходитимемо на такі лекції.

Батьки школярів зазначають: про специфічний урок нічого не знали. Тому наступного разу просять попереджати їх про такі бесіди, бо діти могли постраждати.

Голова Рубанської сільради Василь Головенько повідомив, що тепер буде звертати увагу на поліцейських, які приїжджають у село.

– Вони проводять виховну роботу із дітьми. Вимагатиму, щоб їхня зброя була на запобіжнику, а патрон не знаходився в патроннику. На мою думку, кадри, які підбирають у правоохоронні структури, не такі вже кваліфіковані. Треба відповідально до цього ставитись. І присилати до дітей людей, які вміють поводитись зі зброєю.

Ось як прокоментували ситуацію у прес-службі поліції.

– На сьогодні проводиться службове розслідування за фактом отримання вогнепального поранення працівником роти поліції особливого призначення. Інцидент стався на території школи. Правоохоронці проводили заняття із дітьми, розповідали особливості своєї роботи, показували екіпірування та зразки незарядженої зброї без магазинів.

Один із співробітників роти поліції особливого призначення мав дозвіл для супроводу цих зразків зброї в школу. Саме він грубо порушив інструкцію безпеки при поводженні з особистою бойовою зброєю. Як наслідок – стався постріл із необережності. Його колега отримав вогнепальне поранення черевної порожнини. Обидва правоохоронці – досвідчені. Один працює в органах з 2005 року, інший – з 2003. За даним фактом відкрито кримінальне провадження — необережне тяжке або середньої тяжкості тілесне ушкодження. Такий злочин карається максимально до двох років обмеження волі. Крім того, усі обставини інциденту вивчає спеціально створена комісія із працівників Національної поліції.

Віталіна Трудько