Над проектом «Шукачі скарбів» робота кипіла кілька місяців. Адже потрібно було знайти відповідну локацію, декорації, аніматора та скласти сценарій. Результатом фотограф задоволена і навіть не очікувала, що на нього звернуть увагу американці.

– Проект «Шукачі скарбів» започаткував капелюх, колоніальний шолом, який мені чоловік привіз із рейсу. Він у мене моряк. І я подумала – що б це вигадати до цього капелюха? Так і з’явилась ідея з пошуками скарбів. Проте потрібен був ще один такий капелюх. Я місяць в Інтернеті його шукала. І знайшла. А потім ще три місяці підбирала локацію для зйомок, — розповідає Олена. — В уяві вималювала картинку із річкою, вогнищем, наметом у сосновому лісі… Дуже вразила мене місцина у Парпурівцях. А далі почалась робота над декораціями. На замовлення мені виготовили скриню, макет якої я намалювала сама. На неї ми навішали старий замок з великим ключем. Мій чоловік самотужки зробив великий пліт. Він спускав його на воду і кидав якір, аби кожна пара, яка брала участь у фотопроекті, мала можливість витягнути його із води завдяки мотузці. В самому проекті взяли участь близько 11 родин. Нагадував він реалістичний квест — у пляшці вони знаходили завдання та мапу.

Я лише працювала із фотоапаратом. Малеча виконувала всі завдання, викопувала справжню скриню, де всередині були каміння, пофарбоване у золото, та шоколадні монети. Від побаченого щирі емоції дітей просто зашкалювали.

Коли свої світлини Олена Заворотна виклала у соцмережах, отримала лист від американського журналу.

– Американці були вражені проектом і захотіли розмістити його у журналі. Друзі, що мають юридичну освіту, у коментарях радили взяти за це гонорар. Врешті, я дала згоду. Але із умовою, що моїх фото не буде в інших виданнях.

На адресу американського журналу я відправила лист із іменами та прізвищами дітей, локацією та обов’язковою умовою, аби вказали, що це саме Україна. Вже згодом з’ясувалось, що закордонні колеги обрали для друку світлини, на яких маленькі вінничани Іван Стасюк та Аня Вишневська. Для мене це приємна новина. Але найбільш захопливо те, що я змогла дітям подарувати незабутні на все життя емоції.

Олена Заворотна зізнається: фотографією захопилась 5 років тому, коли працювала директором магазину із продажу сантехніки. Закінчила фотошколу. Роботу поєднувала із проведенням фотосесій. Та коли останнє стало приносити заробітку більше, основну роботу залишила. Жінка називає себе дитячим сімейним фотографом. У 2016 та 2017 роках Олена стала «Найкращим фотографом року». Її фото та відеопроекти дуже популярні серед вінничан. Один із таких — «Доторкнутись до мрій». Тут діти приїздять з батьками у Сутиски на аеродром та мріють про літаки. Виконують різні завдання, малюють та навіть збирають їх самостійно у великому ангарі. А в кінці отримують сюрприз — квиток на політ…

Попереду в Олени багато планів і ідей. Тож буде й надалі нас дивувати.