У кафедральному соборі відбулась особлива молитва.

Митрополит Епіфаній показав «людську церкву» –так люди коментували його приїзд на Поділля і разом молились за Україну, її військо. Відзначали іменини митрополита Симеона та день Вінницьких святих.

Митрополит ПЦУ відвідав Алею слави у Вінниці та меморіал загиблим у центрі Вінниці. Вшанував кожного Героя. А ще всі квіти разом із митрополитом Симеоном роздав присутнім на спільній молитві жінкам. Чому Епіфаній подарував митрополиту Симеону 103 троянди?

1 вересня Вінницю відвідав предстоятель Православної Церкви України митрополит Епі­фаній. Очільник ПЦУ провів літургію у Спасо-Преображенському кафедральному соборі.

«У свято Собору Вінницьких святих та день церковного Новоліття у Спасо-Преображенському кафедральному соборі міста Вінниці звершив урочисту Божественну літургію. У молитвах ми у цей день взиваємо до святих землі Вінницької, закликаємо на допомогу святого преподобного Симеона Стовпника — наших святих-покровителів, які постійно підносять перед престолом Всевишнього за нас молитви. Але від нас, від нашої віри залежить, чи Господь почує їх, чи виконає на благо, чи, навпаки, ми не отримаємо бажаного. Але ми отримуємо у молитві тільки те, що є корисним на шляху до спасіння», — зазначив Епіфаній.

Ось що повідомляє пресслужба ПЦУ та Вінницько-Барської єпархії.

Після читання Євангелія митрополит виголосив першосвятительське слово проповіді та возніс особливу молитву до Господа в час, коли Батьківщина в небезпеці.

Також під час відправи лунали молитовні прохання за воїнів, які захищають Україну, за владу і наш народ та за спокій душ усіх полеглих оборонців Батьківщини і мирних жителів, які загинули під час війни.

На завершення святкової відправи Предстоятель привітав митрополита Симеона з днем тезоіменитства та подарував йому пам’ятну панагію і 103 троянди як символ довголіття, адже преподобний Симеон Стовпник прожив саме таку кількість років.

Так Вінниця зустрічала Митрополита ПЦУ Епіфанія. До цього він відвідав Хмельниччину

До вітань на адресу очільника Вінницько-Барської єпархії долучилися і представники місцевої влади на чолі з заступником голови Вінницької ОВА Наталією Заболотною.

У рамках урочистостей митрополит Епіфаній відзначив військового хірурга, генерал-майора медичної служби Андрія Вербу. Предстоятель вручив заслуженому медику орден святого Апостола Андрія Первозванного. А генерал від імені військових медиків – ікону Святого Андрія.

Митрополит Симеон, як відомо, є членом Синоду ПЦУ.

Тому саме у Він­ниці митрополит Епіфаній презентував українське Євангеліє, над яким працював цілий колектив духівників та перекладачів з благословення Вселенського патріархату, та вручив його із нагородою імениннику митрополиту Симеону.

Під час особливої молитви у Спасо-Преображенському соборі до Господа, коли Батьківщина в небезпеці

Нагадуємо, що саме митрополит Симеон, один із двох митрополитів УПЦ (МП), разом із громадою першим в Україні приєднався до ПЦУ у 2018 році, коли Україна отримувала Томос. І, як показав час, це був правильний вибір і історичне рішення. «Вас засуджували, Вас шантажували, Вас проклинали, Вам погрожували. Але час показав, що Ви і всі, хто обрав нашу церкву, на правильному боці історії. Тому закликаю усіх брати приклад».

На свято приїхали десятки митрополитів та архієреїв із Хмельниччини, звідки родом митрополит Симеон, Волині, де служив до Вінниччини. А також з усієї України, хто зміг уважити його.

Це було незабутнє дійство, коли більше п’ятдесяти архієреїв і монахів української церкви разом із неперевершеним хором кафедрального собору співали духовні пісноспіви і молились за Перемогу України!

Боже, почуй усіх нас!

А далі квіти, подаровані цим духовним особам, вони роздали усім присутнім жінкам. Бачили б ви, як раділа кожна, хто йшов по місту з трояндою від першої особи нашої української Церкви. І від неї віяло такою благодаттю!

Ваша журналістка переконалась, бо й сама отримала квітку!

Дай Боже, щоб це була Ружа Перемоги України!

Тетяна Редько