За попередніми даними, села Медвідка та Павлівка найбільше постраждали від вибухів на складі з боєприпасами неподалік від Калинівки.

В четвер, 12 квітня на посадку лісу виїхали чотири представництва ДКСУ – Головне управління у Вінницькій області, міське управління Вінниці, Вінницького та Калинівського районів. Начальник ГУ ДКСУ Сергій Бакута підкреслив:

– Ми з управлінням не вперше виїжджаємо садити ліс, це вже стало такою собі традицією. Я сам за своє життя посадив близько двох тисяч дерев. Ще зі школи знаю цю справу, в нас в селі це робили всі – від першокласників до випускників. Своє перше дерево, яблуню, я посадив в п’ять років.

На площі 4,7 га працівники казначейств висадили більше 22 тис. дерев – дубів та сосон. Більше площі було виділено на сосни. Місцеві лісничі пояснюють:

– Ми садимо ліс на місці тогорічної вирубки дерев, які на той час вже дозріли. Ділянку потрібно поновити, тому ще з того року ми заготовили молоді саджанці. Схема змішування дерев на ділянці – 12 рядів сосни звичайної і чотири ряди дуба. Відстань між рядами по 3 метри, між саджанцями – 0,7 см.

Дуби будуть рости 100 років, за цей час ліс буде проріджуватись. Вік соснового лісу – 80 років.

Лісові насадження теж постраждали від вибухів на складах. Багато дерев повалили снаряди, постраждала земля. Вздовж дороги в лісі видно місця від вибухів. Але підкреслимо, перед поїздкою всі були поінформовані про те, що територія розмінована і знаходитись там безпечно.

Зараз неподалік від лісу знаходиться військова база, обгороджена колючим дротом, біля неї приставлена охорона. Жителі місцевих сіл згадують, що до подій у Калинівці на територію бази могли вільно пролізти дикі кабани.  Тварини легко розривали землю під обгородженою територією. Зараз там підсилили охорону, поставили вишки. Коли ми їхали на лісову ділянку, з бази було видно військових у камуфляжній формі. Очевидно, наших високопосадовців тільки біда вчить, як правильно охороняти режимний об’єкт.

Посаджені Вінницьким казначейством дерева через сто років нагадають людям про важливість зелених насаджень на нашій землі.

– Ми сьогодні самі собі даємо кисень, садимо легені планети, – заявив Сергій Бакута.

Діана Колесник