Дівчина виступала у штовханні ядра.

Про це повідомила начальниця управління спорту та рухової активності Вінницької ОВА Наталія Токар.

“Срібло Паралімпіади їде на Вінниччину! Вітаю Марію Шпатківську та її тренера Тетяну Дідик з потужним результатом у змаганнях найвищого рангу! Марія посіла 2-е місце у штовханні ядра! Пишаємось вами! Марія – найкраща, так стрімко почала свою спортивну карʼєру і одразу довела, що немає нічого неможливого! Приклад для всіх і кожного! Так тримати! Бажаю здоров’я, натхнення не зупинятися на досягнутому! Тетяна Миколаївна, вітаю! Це Ваша перемога теж!”, – йдеться у повідомленні.

У фіналі штовхання ядра Шпатківська змагалася за нагороди з 14 суперницями. Головною фавориткою на “золото” була американка Ноель Малкамакі — дворазова чемпіонка світу 2023 та 2024 років, яка й стала першою. Найкращою спробою українки став поштовх ядра на 12.35 м. Легкоатлетка з Вінниччини не лише оновила особистий та національний рекорд, але й перевершила рекорд Європи, повідомляє Суспільне Спорт.

Виступ у Парижі став першим у кар’єрі для Марії Шпатківської на Паралімпійських іграх.

Хто така Марія Шпатківська?

Марія Шпатківська народилася в Козятині. З народження не має частини лівої руки. Марія займається спортом з восьми років. Спочатку освоювала плавання. Потім, коли козятинський басейн закрили, вона перейшла на легку атлетику — бігала спринт і метала м’яча. Трохи згодом, десь з 13 років почала штовхати ядро та метати спис.

Марія — неодноразова призерка чемпіонатів України, учасниця чемпіонатів Європи і світу, майстер спорту України міжнародного класу (клас F46) серед спортсменів з ураженням опорно-рухового апарату. На Гран-прі з паралегкої атлетики, що проходив у Парижі в середині червня, дівчина виборола золоту медаль у штовханні ядра.