У Вінниці закликають мешканців зробити щеплення від грипу на початку епідеміологічного сезону. У місті діє муніципальна програма «Здоров’я вінничан», за якою половину вартості вакцини компенсують з місцевого бюджету.

Про це повідомляють Вінницькій міські раді.

Вакцинація від грипу зменшує ризики захворіти та отримати серйозні ускладнення від високозаразної вірусної хвороби – грипу. Імунізуватись від хвороби слід напередодні сезонного загострення, а саме у вересні. Проте вакцинація ефективна протягом усього епідсезону.

Для щеплення від грипу, потрібно звернутись до сімейного лікаря. Імунізуватись здійснюють в центрах первинної медико-санітарної допомоги міста після первинного огляду лікарем.

Муніципальна програма «Здоров’я вінничан» покриває 50% вартості вакцини від грипу для мешканців Вінницької громади, у тому числі зі статусом переселенців. А дітям, позбавленим батьківського піклування, та дітям з інвалідністю щеплення проводяться безоплатно. Імунізуватись від грипу можна в центрах первинної медико-санітарної допомоги міста після огляду сімейним лікарем. Програма діє у рамках ініціативи «Вінничани важливі».

Вакцинуватися можуть дорослі й діти віком від 6 місяців, які не мають протипоказань до щеплень. Дітям до 9 років, які раніше не були вакциновані від грипу і не мали підтверджених випадків захворювання на грип, слід зробити дві дози вакцини з інтервалом в один місяць. Всім іншим – одна. Імунітет після щеплення формується впродовж кількох тижнів.

«Навколо вакцинації існує багато міфів. Наприклад, що вакцина нібито може ослабити здатність організму протистояти грипу. Та насправді це навпаки – вакцина посилює її. Однак варто зауважити, що імунізація як засіб профілактики від захворювання не 100-відсоткової гарантії, що людина не захворіє, адже щеплення не є панацеєю. Проте вакцинована людина перенесе хворобу легше та з більшою ймовірністю не матиме ускладнень», – зазначає директор департаменту охорони здоров’я Вінницької міської ради Олександр Шиш.