У Вінниці пройшов 10-й ювілейний чемпіонат мисливських собак у багатосторонньому класі рангу САСІТ. У змаганнях взяли участь 16 собак порід дратхаар та курцхаар, з яких 9 отримали дипломи різних ступенів, про це повідомляє Ігор ТРОЯН – організатор, суддя міжнародної категорії з правом суддівства випробувань і змагань (ранг CACT, CACIT) на території України і за кордоном.

Змагання такого формату є відносно новими для України. За словами Ігоря Трояна, концепція “багатостороннього класу” з’явилася в нашій країні лише після здобуття незалежності. “В Радянському Союзі, а потім і в Україні не було взагалі поняття ‘Багатосторонній клас’. Проводилися лише польові випробування та якісь незрозумілі випробування по качці за правилами 1913 року, що були лише трохи змінені за сто років”, – розповідає суддя.

Поштовхом до змін стали поїздки українських кінологів до Європи, де вони побачили собак, які значно відрізнялися від тих, що були в Україні.

«Стало зрозуміло, що ми в Україні маємо не зовсім тих собак, а вірніше собак, що не зовсім відповідають породі, вказаній в мисливських документах»

Переломним моментом виявилась участь українських фахівців у багатосторонніх змаганнях у Польщі в 2010 році. Вже наступного року в Україну було запрошено президента Словацького Національного Курцхаарклубу Йожефа Юрсу для проведення подібних змагань та підготовки суддів.

Переможцем цьогорічних змагань став німецький курцхаар Bayer von Schenkerwaldechen, власник Сергій Доросевич з Києва. Друге місце посів німецький дратхаар Tina od Sulca, власник Микола Довгаль з Житомира. Третє місце здобув німецький курцхаар Von der Freien Kante Graf, власник Ігор Подзігун з Вінниці.

Незважаючи на воєнний стан в країні, у змаганнях взяли участь собаки з різних регіонів України: Києва, Житомира, Чернівців, Дніпра, Черкас, Хмельницького та Вінниці. Однак, через війну та обмеження Кінологічної спілки, цього разу не було можливості запросити закордонних суддів, як це робилося раніше.

Приємно, що не зважаючи на війну, були представлені собаки з регіонів України.