Але сьогодні, на жаль, ця хвороба знайома не лише медикам, а й багатьом людям, яким особисто чи через родичів, друзів, знайомих довелося з нею зіткнутися. Адже лише в порівнянні з 2016 роком захворюваність кліщовим бореліозом (наукова назва хвороби Лайма) по місту Вінниці зросла на 28%: з 121 випадку за 2016 рік до 168 випадків у 2017 році, а по Україні – на 44,5% (з 2758 до 3986 випадків відповідно).

Враховуючи небезпечність цього захворювання, а також високий відсоток пізніх уражень різних систем і органів через несвоєчасну діагностику, що призводить до хронічних проявів (близько 10% випадків) довготривалої непрацездатності, інвалідизації, а подекуди – і до летальних випадків, така ситуація не може не викликати особливого занепокоєння. До того ж, в цьому році через аномальні погодні умови кліщі активізувалися не лише досить рано, а й в більшій мірі. А оскільки протикліщові заходи в наших населених пунктах не проводяться вже багато років, то основним заходом профілактики захворювання залишається попередження інфікування через покус кліща.

Найчастіше кліщі прикріпляються до одягу людини в лісі, коли вона рухається, торкаючись гілок дерев, розсуваючи чагарники і травостій, або сідає на траву. Кліщі можуть переслідувати людину 3-4 метри. Нападати можуть кліщі усіх фаз розвитку: личинки, німфи, дорослі особи. Слід відмітити, що майже 60% захворілих у 2017 році вінничан, були уражені кліщами, переносниками хвороби, в лісопаркових зонах, на територіях пляжів та кладовищ м. Вінниці.

Крім того, існує ще аліментарний шлях зараження, який реалізується при вживанні в їжу сирого молока (переважно козячого) й інших молочних продуктів без термічної обробки від хворих тварин. Збудники іксодових кліщових бореліозів також можуть передаватися трансплацентарно від хворої (чи інфікованої) жінки до плоду.

Від моменту заповзання кліща на одяг людини до початку кровосмоктання минає декілька годин. Тому при виїзді «на природу» краще одягатися у світлий однотонний одяг з довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла, щоб було легше помітити повзаючих кліщів. Голову необхідно покривати головним убором. Само- та взаємоогляди обов’язково проводити під час прогулянки через кожні 2 години та ще раз вдома. Для захисту від кліщів ефективні також репеленти, які можна придбати в аптеках.

На тілі людини кліщі найчастіше прикріпляються до шкіри волосяної частити потилиці, шиї, в пахових ділянках, у ділянці пупка, в промежині, під лопатками і по хребту, де одяг менш щільно прилягає до поверхні тіла. При цьому його прикріплення і присмоктування до тіла в більшості випадків залишаються непоміченими. Відчуття свербіжу на місці присмоктування кліща виникає через 6-12 годин і навіть пізніше. Процес насичення кров’ю кліщів може продовжуватись від 3 до 11 днів. Після відпадіння кліща на місці його присмоктування спостерігається запальний, болючий при пальпації інфільтрату діаметром до 3-5 мм з некротичною кірочкою в центрі, який зберігається протягом 2-3 тижнів. В багатьох випадках довкола первинного ефекту виникає кільцевидна або суцільна еритема (почервоніння).

Якщо ви стали жертвою кліща — уважно стежте за своїм самопочуттям. Хвилюватись варто якщо після укусу кліща: збільшились лімфатичні вузли, є болі в суглобах, м’язах, або навіть незначне підвищення температури тіла.

Після укусу кліща протягом двох тижнів необхідно щоденно вимірювати температуру.

За клінічним перебігом виділяють три стадії хвороби Лайма

Перша – це локальні прояви на місці інфікування. Після періоду інкубації (від 2-х до 32 днів, у середньому – 14 днів), збудники мігрують від місця потрапляння до периферії з утворенням на шкірних покривах ділянок почервонілої (гіперемованої) шкіри – так званої «мігруючої еритеми». Для цієї стадії хвороби характерні загальні симптоми інфекційних захворювань, в т.ч. грипу: головний біль, озноб, нудота, температура від субфебрильної (370С) до 400С, біль в м’язах і суглобах, виражена слабкість, швидка стомлюваність, сонливість. Місце, куди вкусив кліщ, червоніє, пляма постійно збільшується, у середньому розміри почервоніння становлять 10 см, іноді досягаючи 60 см.

На цій стадії у процесі захисної запальної реакції з боку імунної системи організму близько 90% збудників гинуть, і людина видужує.

Але, хвороба Лайма може перейти і в другу стадію, коли імунна система не справляється зі збудниками, і вони, масово розмножившись, розносяться у всі органи і системи, вражаючи шкіру, головний мозок, суглоби, серце та інші органи.

Третя стадія – найважча для людини, це період хронічної (пізньої) інфекції, коли незворотньо вражаються певні «органи-мішені»: шкіра (хронічний атрофічний акродерматит, анетодермія), суглоби (прогресуючи артралгії, які змінюються хронічним рецидивуючим поліартритом), нервова система (хронічний енцефаломієліт, полінейропатія, спастичний парапарез, атаксія, хронічна аксональна радикулопатія), очі (прогресуючій кератит).

Лайм-бореліоз може тривалий час, понад 10 років, протікати в латентній формі, коли об’єктивні й суб’єктивні симптоми відсутні. Доведено, що в усі періоди хвороби через багато років після інфікування, можна виявити живі збудники хвороби. Але, необхідно зазначити, що пацієнт із хворобою Лайма не є небезпечним для оточення, тобто кліщовий бореліоз не передається від людини до людини.

Специфічна профілактика іксодових кліщових бореліозів поки що не розроблена, тобто вакцини немає.

Вінницьке міське управління Держпродспоживслужби попереджає, якщо вкусив кліщ, не зволікайте та звертайтесь до лікаря-хірурга, який правильно його видалить. Якщо ж такої змоги немає, то варто обережно викрутити його пінцетом, ниткою або спеціальним гачком, який можна придбати в аптеці. Місце укусу обробити спиртом. А з олією, підрізаними шприцами, ацетоном та іншими сумнівними методами радять не експериментувати.

Як видалити кліща самостійно

Спосіб №1. Обгорнути пальці марлевою серветкою і розхитувати кліща з боку вбік.

Спосіб №2. Можна скористатись пінцетом чи петлею з нитки, яку слід закріпити між хоботком кліща та шкірою людини, і повільно витягнути комаху разом із хоботком.

Не можна розчавлювати кліща, щоб збудники хвороби, які можуть бути в його організмі, не потрапили в рану на тілі людини. Після видалення комахи місце присмоктування змастити розчином йоду, спиртом або одеколоном. Якщо хоботок залишився у ранці — видалити його стерильною голкою, після чого ретельно вимити руки з милом.

Якщо протягом 2-х місяців після укусу кліща (пам’ятаємо про інкубаційний період!) людина відмічає будь-яке погіршення самопочуття вона негайно має звернутися по медичну допомогу. Для екстреної профілактики цього захворювання лікар призначить антибіотикотерапію. Лікування треба проводити обов’язково, чим раніше хворий звернеться до лікаря, тим більш сприятливі прогнози щодо одужання.